Babišová sbírku podporuje každý rok. Přiznala, že částku 2500 korun, což byla hodnota věcí v košíku, utratí většinou za každý týdenní nákup. O víkendu se v rodině Babišů ale nekuchtí.

„Já vařím převážně v týdnu. O víkendu chodíme spíše do restaurací nebo si necháváme vozit jídlo domů, ale nejčastěji jíme pastu a saláty,“ svěřila Blesku Monika, která se děti Vivien (15) a Frederika (11) snaží vést k tomu, aby jídlem neplýtvaly.

Do akce, během níž mohou lidé nakoupit a následně darovat potraviny potřebným, se letos zapojilo více než 470 obchodů v celé zemi. Například v sobotu v Tescu v Praze na Smíchově se do 16:00 vybraly už čtyři tuny jídla, zatímco loni za celý den 2,8 tuny.

Nejčastěji lidé darují základní potraviny, v nákupních koších se ale objevují i čaje nebo dětské výživy. Letošní novinkou podle organizátora akce Jakuba Ungera je to, že lidé začali dávat celé nákupní koše a začaly se objevovat věci spojené s Mikulášem.

Sbírky se zúčastnila i bývalá moderátorka Jana Adamcová(43). Přiznala, že v mládí neměla téměř co do pusy. A to vše kvůli bydlení! „Vzpomínám si na začátky svého zpívání v Rakousku. Abych ušetřila a něco si z peněz přivezla domů, protože jsem šetřila tehdy na byt, tak jsem skutečně jedla jen suchary s máslem, poměrně dlouho,“ svěřila Blesku Adamcová, která přišla nakoupit se synem Daníkem (10) a dcerou Jasmínkou (7).

Ostatně žádné plýtvání se prý nekoná ani u Olgy (37) a Jiřího (77) Menzelových. „Zásadně žádné jídlo nevyhazujeme. Když nám nějaké jídlo zbude, dáváme ho s Aničkou před dům. Mám tu zkušenost, že si ho vždy někdo vezme. Necháváme ho na parapetu, a než se otočím, je pryč,“ směje se Olga.

Fotogalerie
20 fotografií