Marie se stala maminkou ve svých 21 letech a jako prvorodička neměla s dětmi žádné zkušenosti. Její syn Honza na rozdíl od jiných batolat nereagoval na zvuky ani hlasy, proto Marie navštívila lékaře. Diagnóza byla šokující. „Váš syn je hluchý,“ oznámili jí.

Video
Video se připravuje ...

Proměna obětavé Marie: Selhaly nám genetické testy. Obě děti se narodily hluché Tereza Kühnelová, Lukáš Červený, Martin Přibyl

Pro mladou Marii to byl šok. „Vůbec jsme nevěděli, co máme dělat. Můj život se ze dne na den proměnil v neustálé cestování po doktorech a logopedech a specialistech, kteří synovi pomáhali. Naštěstí není hluchoněmý, takže byl jako malý schopný vydávat alespoň nějaké zvuky, později se pak naučil mluvit. I když to nebyla komunikativní řeč,“ vypráví Marie, která svým dětem věnovala každou vteřinu svého života.

Vadné genetické testy

Když bylo Honzíkovi pět a docházel do běžné školky, narodila se Marii dcera Petra. „Než jsme se s manželem rozhodli mít druhé dítě, podstoupili jsme genetické testy, zda se nám nenarodí další postižené dítě. Testy byly v pořádku, jenže časem se ukázal pravý opak. V šestinedělí jsem nechala dceru pro jistotu vyšetřit a lékaři mi oznámili, že i dcera je hluchá,“ zoufala si paní Nedomanská. 

Na rozdíl od syna, kterému lékaři voperovali do hlavy kochleární implantát až v jeho 10 letech, dostala dcera toto elektronické sluchové zařízení v necelých dvou letech. Její život byl tak o mnoho snadnější. Naučila se rychleji a lépe mluvit, s bratrem ale i tak komunikuje ve znakové řeči.

Bolestné odloučení

Honzova řeč se ve školce ještě rozvíjela, ale pak při nástupu na základní školu nastal problém. Vedení se rozhodlo pro výuku ve znakovém jazyce, ale to jsme odmítli. Nechtěli jsme tuto schopnost u syna potlačit. Proto jsme ho museli poslat na školu s internátem v Praze,“ vysvětlila Marie, které vzpomínky na toto období vehnaly slzy do očí. „Vůbec jsem to odloučení nezvládla, na rozdíl od syna. Bylo to pro mě hrozně frustrující,“ přiznala.   

Péčí o dvě hluché děti se Marii změnil život od základu. K běžnému životu se vrátila až po 15 letech, když začala pracovat jako učitelka v mateřské školce. „Znovu jsem se dostala mezi lidi, což mi velmi chybělo, znovu jsem se cítila i jako hodnotná žena, ne jen jako matka. Bohužel to odneslo mé manželství, naše láska vyšuměla a tak jsme se po 20 letech rozvedli,“ říká žena, která si našla přítele a opět žije naplno.   

Poprvé někdo pečoval i o ni

Od mládí musela Marie pečovat o své neslyšící děti, tentokrát si roli opečovávané vychutnala ona sama. Na začátku dne se Marie svěřila do rukou kadeřníka. „Marie má vlasy suché, proto je budu hydratovat. Co se týče barvy, budu se držet přirozenějších odstínů a zvolím letní sestřih,“ prozradil kadeřník Jakub Sak, který Marii vlasy nabarvil a sestříhal.

Mladistvou pleť ustarané maminky ocenila především vizážistka. „Paní nemá téměř žádné vrásky, takže nebylo třeba žádných retuší. A aby bylo líčení výraznější, použila jsem hnědé a fialové stíny. Na pusu jsem dala tmavší rtěnku, jelikož paní má úzké rty, tak aby vynikly,“ vysvětlila vizážistka Šárka Rákosníková.

Úsměv na tváři v neposlední řadě vykouzlil paní Nedomanské také stylista Karel Dominic Stix, který kromě letních barev a outfitů, vybral módní kousky určené na podzim. „Obchodní dům C&A nám připravil denimovou kolekci, kterou je možno kombinovat téměř s čímkoliv. Marie má krásnou postavu, proto si mohla dovolit také sexy krátké pruhované šaty, ve kterých může vyrazit v těchto letních dnech třeba na rande či skleničku s kamarádkou,“ doporučil stylista.

Psycholožka radí: Dámy, nezapomínejte na sebe! 

"Tady bych spíš apelovala na společnost, aby na lidi s postižením přestala koukat jako na méněcenné lidi a snažila se je integrovat s ostatními zdravými jedinci,“ řekla Blesk.cz psycholožka Martina Viewegová. „Když už se vám narodí jakkoli postižené dítě, zkuste se na to koukat i z jiné stránky a klást důraz hlavně na pozitiva jejich života. A hlavně, dámy, prosím i v takových případech nezapomínejte na sebe, ani na váš vztah, který tím často trpí a nakonec i končí rozchodem,“ dodala psycholožka.

Fotogalerie
34 fotografií