Dana Hanušová měla v životě dva sny. Jako své poslání brala pracovat s dětmi a být dobrou matkou tří dětí. Děti chtěla tak moc, že v tichosti přehlížela týrání svého psychicky labilního manžela. „Na povrch jsme působili jako spokojená rodina, ale to, co se dělo doma, jsem držela pod pokličkou,“ vypráví Dana v pořadu na blesk.cz Úsměv vám sluší.

Skutečnou bolest si ale zažila až ve chvíli, kdy ji lékaři oznámili, že má rakovinu kůže. „Byl to hrozný šok. Navíc jsem věděla, že mám jeden z nejagresivnějších nádorů, který začal velmi rychle metastazovat, ale věděla jsem, že musím bojovat. Už jen kvůli synům. Chtěla jsem je vidět maturovat, to byla ta motivace,“ vzpomíná žena, která i přes veškeré hrůzy spojené s rakovinou musela snášet psychický teror od svého muže. „Choval se hrozně. Třeba říkal – děti, máma stejně chcípne!“ šokuje se slzami v očích.

S rakovinou se Dana poprala statečně, horší už byl boj s manželem. Ze strachu o život na něj zavolala policii a podala trestní oznámení. Nakonec ho však stáhla a po třinácti letech manželství požádala o rozvod.

Ještě dlouho po rozvodu jsme bydleli společně a snažili jsme se řešit finance. My jsme opravdu neměli na nájem, ani na jídlo. Bydleli jsme na Vinohradech a já jsem se nechtěla odstěhovat. Chtěla jsem dětem zachovat domov. Tehdy jsem nájem uhradila až po půl roce, kdy mi přišel invalidní důchod,“ přiznala Hanušová s tím, že se postupem času zvyšoval nájem, který přestávala zvládat platit. Po dvaceti letech musela byt na Vinohradech opustit. 

Matka tří dětí se snažila rodinu zabezpečit, proto začala studovat speciální pedagogiku. Slibovala si od toho, že jakmile dostuduje, najde si dobře placenou práci. „Finančně jsem to naprosto nezvládla. Dodnes si vyčítám, že jsem si zaplatila školu a neměla jsem na nájem. Takže jsem vlastně ohrozila všechny tři děti. Ten nejmladší se z toho psychicky zhroutil. Měl takové deprese, že nemohl ani chodit do školy. Navíc to ještě ztěžoval jeho táta, který mu kvůli tomu odmítal dávat peníze,“ zoufá si žena, která se dostala do finanční tísně.

Video
Video se připravuje ...

Dana bojovala s nádorem a pak ji zlomil osobní bankrot! Tereza Kühnelová, Lukáš Červený, Mária Rušinová

Dluhy za nájem rostly a Daně nezbývalo nic jiného než vyhlásit osobní bankrot. „Nebylo jiné východisko. Ten milionový dluh budu splácet do konce života. Jsem nesmírně vděčná za život a za práci. Kdybych ji neměla, nemohla bych vyhlásit osobní bankrot,“ dodává s tím, že jediné, co si přeje do budoucna, je, aby vše splatila a nedostala se do konkurzu.

Omládla za 8 hodin

Během chemoterapií Daně vypadaly všechny vlasy a ty nové ji narostly o hodně hustší, než měla dřív. „Určitě budu vlasy zesvětlovat, a jelikož jich má Dana příliš, musím je i prostříhat,“ prozradil kadeřník Tomáš Kubíček.

Líčení je to poslední, na co by zadlužená žena měla myšlenky, a tak si nechala od vizážistky Marty Pelikán Vlásenkové poradit. „Daně jsem zvýraznila oči pouze černou linkou a řasenkou, víc nebylo třeba. Aby byl vzhled dokonalý, vyškubala jsem proměňované obočí a dodala mu trochu barvy,“ vysvětlila vizážistka.

Nejvíce se Dana těšila na oblečení, které měl pro ni stylista Karel Dominic Stix připravené. Jelikož je sportovní typ a její vášní je kolo, nejpohodlněji se cítila ve volných kalhotách s ležérním sakem.

Rada psycholožky Martiny Viewegové:

Pamatujte, že chlap se nezmění a nezmění ho ani dítě. V tomto případě musím podotknout, že i dospělí si musí osvojit finanční gramotnost. Toto je ukázkový případ toho, že pýcha předchází pád. Někdy je lepší odepřít si luxus a určit si životní priority. Zejména když jde o děti. Musíme myslet na to, že děti se naučí žít tak, jak žijí jejich rodiče.   

Fotogalerie
31 fotografií