Život se slavným zpěvákem Petrem Mukem, který trpěl maniodepresivní psychózou, nebyl vůbec jednoduchý. Stavy euforie střídaly hluboké deprese, během kterých Petr Muk plakal, řval, zobal antidepresiva a pil. Za dlouhých jedenáct let Michaela Klímková zažila Mukovy psychické pády jen dvakrát. Dodnes je má ale v živé paměti.

Z mánie se propadl do těžké deprese. V roce 1995 jsem ho poprvé zažila v tak strašném stavu, že jsem měla strach, když jsem se vracela z nákupu, co bude, co doma najdu,“ vzpomínala Klímková na období, kdy se kapela Oceán rozpadla a Mukovi se nedařilo rozjet sólovou kariéru, v týdeníku Téma.

Antidepresiva

Nevěděla, jak mu v takových chvílích pomoct. „Nastavila jsem mu rameno, aby se mohl vyplakat. Věděla jsem, že má v duši něco pošramoceného a potřebuje to ze sebe dostat ven. Plakal hodně a mně to připadalo správné,“ přiznala Michaela. Jelikož studovala medicínu, mohla mu předepsat i nějaké léky. „Vím, že z dřívějška měl doma nějaká antidepresiva a antimatika. Ale za celou dobu, co jsme byli spolu, jsem mu poprvé předepsala Lexaurin až v roce 2011,“ dodala Mukova bývalá přítelkyně.

Se zpěvákovými depresemi bojovala už i jeho bývalá manželka Michaela. Úplně první propad přišel, když bylo Mukovi šestnáct let a chodil tehdy se svou bývalou ženou. Jeho stav byl natolik špatný, že se museli z Prahy vrátit do Českých Budějovic.

Poslední dva roky jejich společného soužití už byly pekelné. „Čím dál víc jsme se hádali a v hádkách jsme si dost ubližovali. Jednou z takových posledních kapek bylo, když na mě docela expresivně povykoval, že si nedovede představit, že bych jednou byla máma,“ svěřila se s tím, že v tu chvíli si uvědomila, že je to asi hodně špatně.

V nebi ode mě dostane čoud

Naposledy Petra viděla přesně týden před jeho smrtí. Při loučení se objali a poplácali se po ramenou a Petr jí kladl na srdce, že je rád, že je v dobrých rukou. Michaela pak odjela se svým současným přítelem na dovolenou, kde se o jeho smrti dozvěděla. První, co ji napadlo, bylo, že spáchal sebevraždu. „Po návratu jsem se dozvěděla, že šlo o nešťastnou náhodu. Ale stejně má u mě vroubek. Až se tam nahoře v mých devadesáti sedmi sejdeme, dostane hned čoud,“ sdělila a následně vysvětlila, že kdyby byl Muk naživu, určitě by jí coby stavař poradil a ona by draze nekoupila dům s tolika vadami.

Fotogalerie
2 fotografie