Právě tyto okamžiky popisuje nová kniha reportérů Blesku Jana Brejchová otevřeně: Lásky mé, já stůňu, která právě vychází a z níž přinášíme ukázky.

Bylo jí sice teprve šestnáct, ale začala prožívat lásku, o které myslela, že bude jedinou v jejím životě. Brejchová točila Vlčí jámu, když se jí do rukou dostal scénář filmu Štěňata.

Režírovat ho měl Ivo Novák (†85) a scénář k němu napsal jakýsi Miloš Forman (82), kterému v té době bylo 24 let. Pro Janu tehdy neznámé jméno. „Nic mi to neříkalo, netušila jsem, o koho jde,“ vzpomínala Brejchová. Ani to jí však nebránilo na konkurz do pražského hotelu Palace vyrazit.

Hloupá otázka

„Nejstupidnější otázky mi tehdy pokládal právě Forman,“ vyprávěla herečka a v paměti se jí vybavovaly i detaily onoho prvního setkání.

Když se jí Forman zeptal, s kým že to vlastně chodí, vcelku oprávněně se rozčílila.

„Já mu řekla, co je mu proboha do toho. Co si to dovoluje a jakým právem mi tyká,“ vzpomínala na jejich setkání.

V pět ve Slavii

Roli ve Štěňatech tehdy dostala a netrvalo dlouho a Forman ji pozval na rande.

„Myslela jsem si – to zrovna, blbečku, s tebou nikdy! Ale on řekl – tak v pět ve Slavii. Samozřejmě jsem tam nešla, ale Miloš se o tom druhý den ani nezmínil. Po natáčení mě ale chytil za ruku a řekl – tak a dneska máme rande! Pro jistotu jsem vzal motorku a pojedeš rovnou se mnou.“

Jeli do Splavů, tam měl Forman bráchu. Tak začala jejich láska...

Blesk Víte, že?

Forman si vzal Brejchovou, když jí bylo osmnáct. O dva roky později se jejich manželství rozpadlo. Jana se totiž doslechla, že Miloš se schází s mladou nadějnou baletkou!

Lezl za ní oknem!

S Formanem se mladičká herečka scházela v nejrůznějších pražských podnájmech, kde bydlela.

„Miloš za mnou tehdy lezl okny. Vždyť mi tehdy ještě zdaleka nebylo osmnáct. Často, když přišli domácí, nezbylo Milošovi nic jiného než vyskočit z okna,“ vyprávěla později s úsměvem Jana.

Když se jí jako rodící se hvězdy na festivalu v Benátkách, kam odjela s veleúspěšnou Vlčí jámou v roce 1957, novináři ptali, kolik má ve svém bytě koupelen a jaké květiny, musela se jen pousmát. „Asi by koukali, kde všude jsme se s Milošem scházeli,“ vzpomínala po létech.

Fotogalerie
8 fotografií