Patřil mezi ty herce, které celý národ miloval. On sám však byl často mrzutý a někdy docela hrubý. Přesto většina jeho kolegů na něj vzpomíná s úsměvem na rtech a to i přesto, že je mnohokrát dokázal pourážet nebo sprostě vynadat.

I když herec nikdy neměl daleko k drsným slovům, jeho cholerické výbuchy zesílily poté, co prodělal mrtvici. „Jdi do pr*ele! Chcípni! Táhni!,“ chrlil například během natáčení na režiséra Josefa Abrháma mladšího.

Návštěvy většinou přivítaval slovy: „Sakra, kdo tam zas je?“ a pak třeba dodal: „Já se nikdy neztekám. Všichni mě jen s*rou.“ Herec totiž vždycky razil heslo, že vše říká narovinu a bez okolků. V posledních letech navíc, pokud už dal někomu rozhovor, častokrát se stávalo, že vůbec nebyl upravný. Landovský měl na to argumenty typu: "Co na mě koukáš?! Ještě netočíme, tak se nemusím česat a holit! Aby ses nepo..."

To mohli potvrdit i jeho kolegové. „Arogance nikdy, vulgární to jo, jako pálivec", řekl o něm Vlasta Třešňák (64).“ Landovský byl velmi dobrým přítelem zesnulého bývalého prezidenta Václava Havla (†75), který ještě před svou smrtí o něm v České televizi prohlásil: „Je to svérázný úkaz, čestný a věrný. Ale taky výtržník.“

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Pavel Landovský: Takhle ho rozplakalo jeho stáří a neduhy! Markéta Reinischová, Petr Kobrle

Landovskému nejvíce uškodila mrtvice, kterou prodělal. Kvůli ní měl problém se čtením, psaním, počítáním a špatně se mu držely věci v ruce. Právě to byl důvod, proč častokrát zcela nesmyslně vybouchnul jako parní hrnec: „Ty chceš, abych mezi zubama drtil nějaké p*čoviny, protože někdo potřebuje točit,“ ječel třeba při natáčení na herce Jaroslava Duška (53).

Jenže právě jeho povaha a cholerické scény režiséři milovali, i když pro většinu pak natáčení bylo velmi náročné. Nikdo jiný totiž neuměl tak skvěle zahrát postavy nasupených a nabručených dědů tak dobře, jako to uměl Landovský.

Fotogalerie
10 fotografií