Pavel Landovský se narodil v 11. září 1936 v Havlíčkově Brodě. Původně se vyučil nástrojářem, ale spíše než ke strojařině ho to táhlo k herectví. Dokonce se čtyřikrát, zcela marně, pokoušel dostat na DAMU. Jenže jeho odhodlání bylo silnější, než odmítavé postoje přijímací komise. Zamířil tedy alespoň do menších divadel, které mu daly první cenné zkušenosti.

Ale i zde se nedostal mezi hereckou „elitu“ okamžitě, začínal jako statista, poté jako herecký elév. Nakonec se přece jen dostal do Prahy a deset let působil jako příležitostný dramatik pražského Činoherního klubu.

Jeho další působení na prknech českých divadel ukončil zákaz hraní v průběhu 70. let a poté vyhnání do emigrace kvůli tomu, že podepsal Chartu 77. „Příběhy s fízly to byly děsivé, člověk tomu nechce ani věřit,“ zavzpomínal na drsné chvíle herec, kdy utrpěl rukama „estébáků“ četné zlomeniny. Dokonce byl herec přesvědčený, že za jeho mrtvicí byly právě výslechy: „Dodneska mám pocit, že mi to někdo zapříčinil, že jsem dostal nějaké „pigáro“,“ přiznal se v 13. komnatě České televize herec.

V Rakousku, kam nakonec odcestoval, se však stal hercem vídeňského Burgtheateru. Okamžitě po revoluci v roce 1989 se však do Česka vrátil.

Landovský patřil mezi herce s osobitým a specifickým stylem hraní. Proto si ho často režiséři obsazovali do cynických, otřelých rolí mužů s drsným smyslem pro humor. Nejvíce se do srdcí českých filmových diváků zapsal svou nezapomenutelnou rolí majora Terezkyho ve snímku Černí baroni (1992). Landovský si zahrál v mnoha dalších filmech, například Odcházení, Nestyda nebo Vratné lahve. Právě za vedlejší roli ve snímku Jana Svěráka získal v roce 2007 Českého lva.

V posledních letech se herec na veřejnosti moc neukazoval a spíše jen sporadicky poskytoval rozhovory. Ke konci života bojoval s cukrovkou a mozkovou příhodou, která ho potkala. Herec měl vždycky trošku problém se čtením textů, pro 13. komnatu na ČT tento svůj „nešvar“ s úsměvem komentoval: „Už jsem natočil dost filmů s touhle poruchou.“ Landovský odešel do hereckého nebe včera 10. října.  

Video
Video se připravuje ...

Zemřel Pavel Landovský: Takhle ho rozplakalo jeho stáří a neduhy! Markéta Reinischová, Petr Kobrle

Fotogalerie
6 fotografií