Václav Sloup odešel do hereckého nebe podle informací Blesk.cz v sobotu dopoledne. Za svými hereckými kolegy z Chalupářů Josefem Kemrem a Jiřím Sovákem.

Rodák z Tlustic u Berouna dožil v domově důchodců v Libochovicích, kam se přestěhoval z bytu na pražském Žižkově. "Na Žižkově jsem byl opravdu rád, ale už to nešlo. Když vám je pomalu osmdesát, tak soběstačnost je horší. Mám starostlivou dceru, hezký byt, ale já si tenhle domov důchodců vybral sám, protože jsem chtěl bydlet sám," říkal Sloup loni v rozhovoru pro časopis Sedmička.

trápilo ho, že mu čím dál tím hůře slouží paměť. Ještě před čtyřmi týdny však za ním vyrazila parta kamarádů z Tlustic. A Sloup rázem pookřál! Měl z nich velkou radost, pozvedli mu náladu. Sloupův stav se však rychle zhoršil, na vině může být jeho cukrovka...

Bodrý traktorista z Chalupářů, řidič náklaďáku z pytlácké stezky

Sloup se k hraní dostal už na vojně, kdy se spíše z nudy naučil Wolkerovu Baladu o námořníkovi a vyrazil na recitační soutěže. Po vojenské službě se však přihlásil na DAMU. A stal se z něj uznávaný divadelní i filmový herec. Spíše menších rolí, ale nezapomenutelného projevu.

Působil v Divadle Na zábradlí, v Divadle S. K. Neumanna i na Vinohradech. Hostoval však i v řadě dalších. Na filmovém plátně debutoval v Králi Šumavy (1959). Prorazil rolí Bruna v Blbci z Xeenemünde, vedlejší role pak ztvárnil třeba v komediích Svatby pana Voka a Pan Vok odchází, Na pytlácké stezce a Za trnkovým keřem. Tam si zahrál řidiče náklaďáku Čahouna.

Objevil se však i v několik seriálech - nejznámější jsou jeho role Mažňáka ze Záhady hlavolamu, či traktoristy z Chalupářů, zahrál si i v Nemocnici na kraji města, v seriálu Křeček v noční košili a také v Ulici, kde si střihl roli svérázného hrobníka.

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý Václav Sloup (+78) z Chalupářů: Proč se mnou holky nespaly!? Bleskové zprávy