Česká televize láme letos seriálem Chalupáři rekordy, málokdo ale ví, že orchestrion nikdy nebyl v chalupě Bohouše Císaře (Josefa Kemra) ve Višňové, filmové Třešňové. Všechny interiéry se totiž točily v ateliérech v Hostivaři. „Nebylo časově možné jezdit pořád sem a tam. Už takhle jsme seriál točili skoro rok,“ vysvětluje Filip. Orchestrion, který předepisoval scénář a o němž je úvodní píseň, sehnal rekvizitář. „Dotáhl ho do ateliérů na poslední chvíli. Nevím odkud. Že nehraje, jsme zjistili, až když jsme začali točit. Nejdřív nechtěl vůbec naskočit a potom jenom tak chrchlal, neměl v pořádku válec, “ popisuje Filip, který seriál točil v roce 1973.Byl to podle něho Kemr a Jiří Sovák (Evžen Huml), kteří nakonec orchestrion rozehráli.

Vždycky si kopli

„Když zjistili, že inštrument nehraje, tak do něho vzteky kopli. Orchestrion se najednou rozehrál. A tak jsme do něho po celé natáčení kopali a nechali to i v příběhu,“ vypráví režisér, který je podle svých vlastních slov od klukovských let hračička a koumák. „Když jsem byl kluk, měli jsme doma na stěně hrací obraz, ve kterém byl také válec. Takže to znám. Měl jsem sto chutí ten orchestrion opravit. Nebyl ale čas. To bychom to nedotočili nikdy, raději jsme si vždycky kopli,“ říká Filip.

Ihned po natáčení rekvizitář odvezl orchestrion zpět jeho majiteli. A přestože byl rozbitý, vydělal mu podle Filipa pár stovek, což na tu dobu znamenalo hodně – téměř jeden průměrný měsíční plat.

Bez Matušky to byl trapas

Orchestrion režisérovi ale nedal pokoj. Seriál byl ve střižně a Filip cítil, že by měl mít úvodní píseň. „Hudbu seriálu Luboše Fišera a filmový materiál v surovém stavu jsem dal Zdeňku Borovcovi s tím, aby napsal text písně,“ vzpomíná Filip. Borovec tedy vykouzlil Když máš v chalupě orchestrion. „Vůbec jsem neváhal a oslovil okamžitě Waldemara Matušku. Kdo by to taky jiný měl zpívat? To byla přesně jeho poloha,“ míní režisér. Když potom ale Matuška emigroval v roce 1986 do USA, seriál na pár let přestal existovat.

„Dali ho k ledu. Pak přišli na to, že skladbu může zahrát jen symfoňák, bez Matušky, a Chalupáři se opět vysílali,“ komentuje Filip a dodává: „No ale měli smůlu, bylo to za A velice trapné a za B na Matušku ještě víc všechny upozornili.“

Fotogalerie
4 fotografie