V prosinci 2006 našli Švehlíkovi melanom na zadní části krku. „Hned jsem věděl, o co jde. Je to zhoubný nádor, na který zemřel můj bratr v třiačtyřiceti letech,“ svěřil se herec magazínu MF Dnes. Naštěstí se ukázalo, že nádor je nezhoubný, přesto musel Švehlík podstoupit léčbu.

David o rakovině nevěděl

O tom, že má rakovinu ale ze začátku nikomu neřekl. Jeho syn David (40), který je také herec, o jeho nemoci neměl ani tušení. „Jednou jsme byli na rodinném obědě a táta byl hrozně nepříjemný. Říkal jsem si proč tam vůbec chodí, když se takhle tváří. Až zpětně jsem se dozvěděl, že v ten den mu řekli, že má rakovinu,“ prozradil David Švehlík.

Aloise poslali lékaři na ozařování, které absolvoval dva roky po sobě. „Na čtrnáct dní mě dali do kopky a léčili mě radioaktivní látkou. Když jsem se vrátil, museli jsme s manželkou Florou spát metr od sebe,“ vzpomínal na první chvíle po svém návratu.

Strach o hlasivky

V té době jediné, na co myslel, bylo, aby po něm hlavně nezůstali žádné dluhy. Když ale zjistil, že po této stránce je vše v pořádku, začal se obávat o svůj hlas. „Když jsem se ráno probudil, první co jsem zjišťoval, bylo, jestli mluvím,“ prozradil Švehlík.

Nyní se herec těší dobrému zdraví a se synem Davidem už si sdílejí podstatné věci častěji. „Táta téma rakovina nechtěl otevírat, protože se nás snažil chránit před negativními myšlenkami,“ přiznal Švehlík mladší, že pochopil, proč o tom jeho otec nemluvil.

Fotogalerie
2 fotografie