Zdeněk Pohlreich si zavařil! Šéfkuchař je sice pověstný svými originálními hláškami, ale v písemném projevu nelítostně kopíruje konkurenci. Velká část ze sta receptů v jeho kuchařce Šéf na grilu, která letos vyšla, je totožná s těmi, kterými se už před lety proslavil věhlasný americký kuchař Steven Raichlen.
Hovězí či kuřátka, opsáno?
Dvě knihy s totožnými recepty. Stačí si jen prolistovat publikace od Stevena Raichlena a Zdeňka Pohlreicha, jejichž titulní strany se tváří, že jde o originální kuchařky s nejlepšími recepty na grilování, a je jasné, že Pohlreich opisoval.
Hovězí fajitas, jehněčí kotlety se sečuánským pepřem, šafránové kuře, halibut s česnekem nebo losos s citronem a koprem – to je jen malá ochutnávka pokrmů, které drsný šéfkuchař pojal za vlastní. Při porovnání obou knih ovšem Blesk napočítal víc než desítku naprosto totožných receptů, ať už jde o jehněčí kotletky se sečuánským pepřem, kuřátka s bylinkami a hořčicí nebo čekanka s benátskou omáčkou...
Totožné ingredience a stejný postup, který se někdy liší jen změnou slovosledu nebo použitím synonym. Raichlenova kuchařka přitom vyšla v Americe už před deseti lety a z originálu do češtiny byla přeložena v nakladatelství Slovart poprvé v roce 2004, zatímco Pohlreichův plagiát spatřil světlo světa až letos. „To je naprostá blbost, že bych nějaké recepty převzal, a rozhodně jsem se nikým neinspiroval. Obecně vzato tyhle recepty jsou tak notoricky známé, že je možné, že jsou si podobné,“ snažil se vysvětlovat Pohlreich.
Nakladatelství za ním nestojí
O jeho okopírované kuchařce se ale nelichotivě mluví i za zdmi knižních vydavatelství. „Jak grilovat je mezi kulinářskými knihami taková bible a to, co předvedl pan Pohlreich, není nic objevného. Ale bohužel v této oblasti se to velmi problémově dokazuje,“ řekla pracovnice z nakladatelství Slovart, která si nepřála být jmenována.
Ani z nakladatelství Magazine, které má na triku Šéfa na grilu, tolik nestojí za Pohlreichem. „V knize jsou recepty, které pan Pohlreich nasbíral po svých kulinářských cestách převážně v Austrálii a Americe, jednalo se vždy o originály receptů, upravené dle jeho vlastních zkušeností. Dle druhu kuchyně jednotlivých publikací je dost pravděpodobné, že se některé recepty v knihách mohou podobat,“ zdůvodnila podobnost technická redaktorka Kamila Šimková.
Steven Raichlen: Guru amerického grilování
Spisovatel, moderátor televizních pořadů a autor několika oceněných publikací. Nejlépe je ale znám jako někdo, kdo dovedl grilování ke gastronomické dokonalosti. Steven Raichlen napsal sérii kuchařek, jako například Bible grilování (náklad 4 miliony výtisků v 10 jazycích), Planeta grilování nebo Jak grilovat.
Díky srozumitelným průvodcům vaření na otevřeném ohni si získal oblíbenost po celém světě. Jeho televizní pořady Primal Grill (Prapočátky grilu) nebo Barbecue University (Univerzita grilování) patří na amerických televizních obrazovkách mezi programy s nejvyšší sledovaností. Lidem na celém světě pomohly krok za krokem zvládat taje grilování.