Špatný krevní oběh herečka přičítá stáří. „Lékaři tomu říkají krevní nedostatečnost v pravé noze. Ucpala se mi žíla a neproudí mi do ní krev,“ říká Švorcová. Operaci se snaží oddálit tím, že nohu cvičí a chodí na procházky se svým pudlem Filipem.

Fotogalerie
5 fotografií

Obložené chlebíčky nemusím

„Na chvilku to pomůže, ale potom je zase zle,“ svěřuje se herečka, která žije s bratrem a jeho rodinou ve vile na pražské Ořechovce. Prý by si ještě moc ráda zahrála. Zdraví jí to už ale nedovoluje. „To bych už neustála,“ říká hlasem charakteristickým pro Ženu za pultem. „Zestárla jsem, už mě nikdo ani nepozná. Jen ten hlas je stále stejný, což mě těší,“ konstatuje. Na seriál z prostředí lahůdek nedá dopustit. „

Otevřel mi dveře a oblíbili si mě chlapi. Kolikrát se potkám s nějakou dámou a ta mi říká: Můj muž vás miloval!“ chlubí se herečka. Nejraději vzpomíná na scénu, kdy v posteli hladí nahou chlupatou hruď Petra Haničince (†77). „Jo, to byl chlap!“ vzdychá Švorcová. Paradoxně nerada vzpomíná na vůni obložených chlebíčků. „Nemusím je. A když mi je náhodou někdo nabídne, ze slušnosti je oďobám seshora a chleba dám slepicím,“ přiznává Švorcová.

Ježíš, Hanko, ty jsi ale stará!

Na kolegy herce vzpomíná ráda. Jejich přítomnost ale nevyhledává. Bojí se možného odmítavého postoje kvůli své politické orientaci. „Tuhle o mně hezky mluvila Hanka Maciuchová, tak jsem jí poslala SMS, kde jsem gratulovala k narozeninám a k řádu, který dostala na Hradě.

Zprávu jsem končila slovy: Ježíš, Hanko, ty jsi ale stará! Nevím, jestli pochopila, ale vrátila jsem jí to, co mi udělala před třiceti lety,“ popisuje Švorcová. Když se tehdy točil seriál, Maciuchová se ptala, kolik je Švorcové let. Ta odpověděla, že 49, a Maciuchová na to: „Ježíš, Jiřino, ty jsi ale stará!“