Nejkrásnější muž z roku 2008 Miroslav Jech (29) prodělává boreliózu, jejíž následky jsou tragické. "Necítím levou tvář obličeje a levou rukou nemohu hýbat," přiznal Blesku Jech.

Miroslava Jecha, který předal pomyslnou korunku krásy svému nástupci Martinu Zachovi, stihl podobný osud. Prodělává boreliózu, kvůli níž mu ochrnula levá polovina obličeje a část levé ruky.

"Paradoxem je, že jsem za posledních deset let nebyl vůbec nemocný," řekl Blesku Miroslav Jech, který chytil infi kované klíště v jižních Čechách. K lékaři ale zašel až po nějakém čase, když už nemohl jíst a otevřít pořádně pusu. Vyslechl si smutný ortel. Diagnóza zněla borelióza.


594763:gallery:true:true

S ochrnutím dolní poloviny těla bojuje i loňský vítěz soutěže Martin Zach.


Teď musí nejkrásnější muž roku 2008 denně chodit rehabilitovat do nemocnice, kde taky dostává vitaminové injekce. Přesto nejsou prognózy lékařů nijak optimistické. "Je to 50 na 50, jestli se z toho dostanu, nebo ne. Doktoři mi ale řekli, že nějaké trvalé následky zůstanou," přiznal Jech.

Po svém vítězství v roce 2008 si slibně nastartoval kariéru modela a začal koketovat i s moderováním, ale kvůli nemoci nyní musí vše rušit. "Nevím, co bude, tak jsem raději odvolal všechny nabídky na moderování," dodal Jech, kterému dělá problémy delší dobu mluvit.

Osudem obou vítězů Muže roku za poslední dva roky je zdrcen i pořadatel této soutěže David Novotný. "Tak jako Martinovi se i Mírovi budu snažit ze všech sil pomoci. Od jeho vítězství máme hezký přátelský vztah, tak se budu snažit být mu oporou," ujistil Novotný.

Co je to lymeská borelióza?

Velice nebezpečné onemocnění, proti kterému zatím neexistuje očkování. Po přisátí klíštěte se na těle objeví nejdříve za 2 až 3 týdny skvrna velikosti pětikoruny s neostrými okraji a centrálním blednutím. To je první a nejméně závažné stadium boreliózy, které je dobře léčitelné běžnými antibiotiky a nezanechává následky.

V dalších stadiích nemoci se ale mohou vyskytovat obrny, poruchy hybnosti, postižení srdce, kůže. Tato stadia jsou závažná, špatně léčitelná a zanechávají i trvalou invaliditu.