Filmová Leontýna byla ještě den před svou smrtí na procházce a užívala si poslední okamžiky se svými nejbližšími. Věděla, že konec se blíží. Veronika Kynclová Poslední dny života strávila Dana Vávrová za zdmi mnichovské kliniky Grosshadern. U jejího lůžka celou dobu seděly dcery Janina (22), Theresa (19) a Josefi na (16) a manžel Joseph Vilsmaier (69). Redaktoři Nedělního Blesku se od místních doktorů snažili získat informace o posledních chvílích české herečky, avšak marně. „Můžeme vám jen potvrdit, že Dana Vávrová skutečně byla na naší klinice. Víc vám k tomu neřekneme,“ sdělili stroze lékaři.

Čtěte více:
Leontýnka a její skutečný příběh
Jak se točil film Ať žijí duchové!

Dana Vávrová: Zemřela obklopena láskou
Krásná Leontýnka: Rakovinu tajila!

Fotogalerie
3 fotografie


Poslední procházka
Nedělní Blesk však nakonec zjistil, že když herečka cítila blížící se konec, opustila kliniku. Poslední okamžiky života strávila doma. Ještě ve středu se šla s nejbližšími projít po milovaném okolí v Grünwaldu, časti Mnichova. Ve čtvrtek však její život ukončila rakovina, která nejprve napadla játra a žaludek a pak se rozšířila na další orgány.

Po smrti herečky Dany Vávrové se její rodina přemístila na čas do Rakouska, aby se vyhnula zájmu novinářů. Manžel Joseph Vilsmaier přerušil práci na biografickém filmu o horolezci Reinhardu Messnerovi, který momentálně natáčí.

Chystají rozloučení
Smrt herečky zasáhla i účastníky německého filmového festivalu Berlinale. Dana Vávrová byla totiž v Německu respektovanou režisérkou. Naposledy natočila v roce 2006 spolu s manželem drama Poslední vlak, ve kterém si zahrála i řada českých a slovenských herců, například Juraj Kukura, Vojtěch Kotek a Miroslav Táborský.

Brzký odchod Dany otřásl také agenturou Lentz – Peter Reinholz, která ji zastupovala. Na recepci agentury, kterou naši redaktoři navštívili, však veškeré informace o hereččině soukromí úzkostlivě tajili. Dana Vávrová bude mít pohřeb v pátek v Mnichově. Poslední rozloučení bude soukromé a proběhne v úzkém rodinném kruhu.

Co natočila Dana Vávrová?
Jako režisérka
2000 Hurá na medvěda
2006 Poslední vlak
Jako herečka
1977 Ať žijí duchové!
1978 Kulový blesk
1980 seriál Arabela
1982 seriál Kus nebe (Německo)
1983 Kluk za dvě pětky
1984 seriál My všichni školou povinní, seriál Bambinot
1988 Podzimní mléko (Německo)
1990 Rama Dama (Německo)
1993 Stalingrad (Německo)
1995 Bratr spánku (Německo)
2000 Hurá na medvěda (Německo), Početí mého mladšího bratra
2001 Místo činu: Berlín – Berlínský medvídek (Německo)
2003 S hudbou v srdci (Německo)
2008 Zkáza lodi Gustloff (Německo)