Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno 18°C

Jak se točil film Ať žijí duchové!

Autor: em - 
8. února 2009
05:00

Nedělní Blesk se vydal po stopách kultovního filmu Ať žijí duchové! v němž Dana Vávrová (†41) zazářila jako Leontýnka, dcera rytíře Brtníka z Brtníku.

Kdo mi srdce zahřeje, když mám na něm závěje – zpívala smutná holčička Leontýnka a děti v kině slzely dojetím. Film o hradních strašidlech, Jouzovi posedlém pěstováním žampionů a dětské lásce milují diváci už třicet let.

Půvabná komedie, k níž napsali scénář Zdeněk Svěrák, Oldřich Lipský a Jiří Melíšek, okouzluje nadčasovým humorem a roztomilými písničkami. Film se natáčel z velké části na hradě Krakovci nedaleko Rakovníka. Je tomu však více než třicet let, a tak najít pamětníka není jednoduché. Maličká obec se skládá převážně ze sezonních chalup, z komína se teď v únoru kouří málokde.

Starousedlík Prokop Krejza (74), který žije v obci Krakovec celých čtyřiasedmdesát let a dokonce tu i nějaký čas starostoval, si natáčení dobře pamatuje.

Jeho tatínek tehdy pracoval jako správce hradu, a tak měla rodina filmování z první ruky. „Přes den jsme se nemohli dívat, měli jsme sezonu,“ vzpomíná Prokop Krejza. Tehdy zajišťoval výkup ovoce a lesních plodů pro Jednotu. „Ale večer jsme se chodili na herce a na filmování koukat, to víte, celá vesnice chodila, všichni jsme tím žili,“ usmívá se. „Přihlížel jsem třeba natáčení scény, kdy se propadl rytíř Brtník neboli Jiří Sovák do sklepa,“ vybavuje si. „I Leontýnku jsem samozřejmě viděl.“

Vzpomíná na trpaslíky
Manželka Zdeňka se zase snaží upamatovat, zda ještě v obci žije někdo, kdo tehdy hrál v davových scénách: „Spousta domorodců hrála dav, ale bohužel se domnívám, že nikdo z nich už není na světě,“ krčí rameny Zdeňka Krejzová.

Hradní střecha samozřejmě nikdy neexistovala, Krakovec je zřícenina, o střeše se jí ani nezdálo. „Filmaři si věž se střechou postavili tady před hradem a pak ji filmovým trikem přemístili na hrad,“ vysvětluje Krejza. Jeho manželka si vybavuje i trik s trpaslíky: „Tady po cestičce běhali trpaslíci, prý to byl nějaký sportovní oddíl, dospělí, které pak zmenšili. A legrační auto, které veze pana ředitele, hrál ho Brodský, na hrad, samozřejmě nejelo samo, táhli ho na laně traktorem,“ odhaluje další filmařskou fintu.

Na to, jak se filmaři stravovali, vesnice dlouho nezapomněla: „Chodili do Jednoty a paní Janotová z Jednoty říkala, že prodala nejvíc rumu v životě. Ostatně rum byl cítit i na nádvoří. Kdože si ho jmenovitě kupoval? No všichni,“ podotýká Prokop Krejza.

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi