Poznamenal ho drsný rozvod rodičů i dětský domov.

Jen prvních pár let života měl Michal David, tehdy ještě Vladimír Štancl, možnost vyrůstat v úplné rodině se starší sestrou. Idyla dlouho netrvala. Rodiče se začali rozvádět a nedokázali se shodnout na ničem, včetně péče o děti. Soudní tahanice vyvrcholily tím, že zpěvákovu sestru "dostal " otec a spolu s ní emigroval do Švýcarska. „Tátu i sestru jsem viděl až v dospělosti,“ přiznává v knize, kterou vydalo nakladatelství Daranus, Michal David.

Maminka Edita, která pochází z cirkusové rodiny Kludských, péči o syna nezvládala. Nějaký čas strávil i v dětském domově. "Vzpomínám si, jak jsem z okna děcáku pozoroval, jak do Prahy přijíždějí tanky," vzpomíná David v knize na rok 68. Když matka s rodinou vystupovala v Itálii, syna pro změnu odložila do církevní školy, odkud ho vyzvedávala jen o víkendech. Ve stejném duchu se neslo celé zpěvákovo dětství. Když mu bylo třináct, musela matka na čtyři měsíce pracovně odjet a syna svěřila sestře Dagmar Kludské.

"Jenže jsem měla garsonku o pár metrech čtverečních, tři děti a starost, jak to všechno uživím," vzpomíná v knize Kludská. "Chodila jsem uklízet, pracovala do sedření. Tak jsme se se sestrou rozhodly, že Vláďa vydrží tu dobu, než se Edita vrátí, v internátu. Ale to asi nebyla moc dobrá volba. Byla jsem se za ním podívat a hned mi bylo jasné, že se tam o něj nikdo nestará. Teklo mu z ucha, vypadal hodně zanedbaně."