Přístavba nazvaná Slunce a déšť je efektním rozšířením zahrady i sluneční místností, ve které se vegetace, voda a světlo vytváří lyrický prostor, kde si lze vychutnat vrtochy londýnského počasí.

Domov, kde dvojice architektů žije a pracuje, vznikal dvacet let. Dům je tak dokonalým odrazem jejich holistického přístupu k architektuře a bydlení. Inspiraci pro technické inovace, udržitelnost, systémovou integraci a světlo hledají v přírodě.

Původně byl interiér domu rozdělený na malé byty a pokoje - vše bylo ve velmi špatném technickém stavu. Architekti budovu odkupovali od původních majitelů postupně. Poslední akvizicí byl byt v suterénu, který jim umožnil vytvořit originální přístavbu.

Architekti rozšíření domova označují jako "dobré místo pro špatný den." Jak název napovídá, prostor využívá proměnlivé počasí pro praktické i estetické účely.

Historický dům v Londýně oživila originální přístavba
Autor: Alex James

Dominantou přístavby je zakřivená střecha, která obklopuje centrální nádvoří ve tvaru fazole tvořené tmavou žulou. Černá odtoková trubka šplhá po zadní stěně budovy, kde se setkává s novou střechou. Ovíjí se podél jejího vnitřního obrysu a skončí nad dlouhým černým ocelovým žlabem, který se opírá o hraniční stěnu lemovanou vegetací. V deštivých dnech protéká dešťová voda potrubím, které ústí do žlabu.

Skloněná střecha kryje skleněnou sluneční místnost. Zařízení je elegantní. Kromě kompaktní světle modré pohovky prostor zútulňuje množství květináčů. V přízemí pod sluneční místností se nachází prostor, který zahrnuje obývací pokoj a ložnici s vlastní koupelnou. Během renovace původního prostoru se pod sádrokartonovými deskami objevilo dřevěné obložení stěn a skrytý krb. Architekti vše nechali citlivě restaurovat.

Ve zbytku domu převládá bílá barevná paleta, včetně duálního pracovního prostoru v prvním patře. Prostor zútulňují pečlivě vybrané dekorativní květiny. Na vrcholu schodiště visí barevná tapiserie, dále je zde několik sbírek semen a skořápek a spousta architektonických modelů. Punc originality dodávají interiéru strategicky umístěná zrcadla jedno vede přes krbovou římsu, za policemi a ve dveřích skříně.

Fotogalerie
18 fotografií