Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 10°C

Zkontrolujte kotel, krb a radiátory. Víme, kde seženete kominíka na komín

/
  • Fotografie
    Fotografie (internal)
    27. září 2017 ● 06:00

    Topná sezona v Česku začíná během září a trvá přibližně do konce května. Všechna topidla -  radiátory, kotle nebo kamna - je třeba po půlročním odpočinku na další provoz řádně připravit. Víte jak na to?

  • 1.

    Radiátory v domech s centrálním vytápěním

    Špatně seřízená topná tělesa a neodvzdušněné radiátory vás zbytečně připravují o peníze
    Autor: Shutterstock

    Pokud bydlíte v domě s centrálním vytápěním, je za kontrolu topné soustavy odpovědný správce objektu. Na vás zůstává, abyste se postarali o radiátory v bytě. V praxi to znamená zkontrolovat, zda dobře těsní či netečou a jakmile se začne topit, ohlídat si, zda hřejí, jak by měly. Případně je odvzdušnit povolením ventilu, ze kterého by posléze měla plynule odtékat voda. Vzduch v soustavě radiátorů může zapříčinit zvýšení spotřeby tepla až o čtvrtinu.

  • 2.

    Krby, krbová kamna, kotle na pevná paliva

    Také krb je třeba zkontrolovat
    Autor: boredpanda.com

    Jste-li majiteli krbu či kotle na pevná paliva, ideální by bylo, abyste stav zkontrolovali už po sezoně. Kouřové slony a rošty demontujte a očistěte, nezapomeňte ani na spalinovou komoru, kterou pečlivě vyčistěte například pomocí ocelového kartáče. S kouřovody vám pomůžou speciální tvarovky. Kouřovody vyčistěte buď skrze čistící otvory, nebo kouřovody demontujte na jednotlivé kusy.

    Jak zkontrolovat topidlo:

    1. Prověřte, zda není mechanicky poškozené
    2.  Ujistěte se, zda správně těsní
    3. Ověřte správnou funkci všech pohyblivých částí 

  • 3.

    Zavolejte kominíka

    799648:gallery:true:true

    Důležité je zkontrolovat před sezónou komín. Nedbalost se zde rozhodně není na místě, protože v případě zanesení hrozí otrava oxidem uhelnatým. Komín by měl prohlédnout a pročistit kvalifikovaný kominík. Když se v komínu vytvoří velké množství sazí, mohou se vznítit a zapříčinit požár.

    Kontakt na kominíka vyhledáte například na webu Společenstva kominíků v ČR: www.skcr.cz, které sdružuje kominíky a revizní techniky z celé republiky.

  • 4.

    Když topíte plynem

    Před topnou sezonou je třeba nechat zkontrolovat stav kotle
    Autor: Shutterstock

    Každý majitel plynového kotle má povinnost nechat zařízení jedenkrát za rok zkontrolovat kvalifikovaným technikem. Výrazně tak snížíte nebezpečí úniku oxidu uhelnatého. Pobyt v místnosti, kde se ho nahromadí vysoké množství, vede k zdravotním problémům a v krajním případě až k udušení.

    Při servisní prohlídce plynového kotle pracovník zkontroluje funkce a stav přístroje, demontuje primární výměník, který vyčistí, případně vymění opotřebované nebo vadné dílce. V neposlední řadě prohlédne těsnost spojů plynového potrubí, zkontroluje odvod spalin a nastaví vhodný výkon.

Články odjinud
BAZAR
ČLÁNKY ODJINUD

Dnešní horoskopy