PROSTOR
Pokoj o výměře 17,5 m je v přízemním bytě s oknem do tmavé ulice. Má vysoké stropy, které nabízejí využití zvýšených ploch. Také je průchozí do sousední ložnice.

PROBLÉM
Nedostatek světla a průchozí zóna do sousedícího pokoje ubírá užitnou plochu. Věkový rozdíl dětí vyžaduje i vytvoření zón pro oddělené činnosti.

ŘEŠENÍ
V nice zádveří průchozí zóny budou police či skříňky. Prostor na hraní a učení umístíme k oknu a osvětlíme, tmavší část pokoje vyhradíme k odpočinku. Barvy budou neutrální, oživené barevnými akcenty. 

DŘÍVE
Pokoj vznikl z původní ložnice rodičů, s nimiž malý Matýsek zatím nocoval. Příchod sestřičky to změnil, děti dostaly své království.

Původní stav ložnice
Autor: Lenka Haumer

VARIANTA 1
Pod dvěma zvýšenými postelemi je plnohodnotný prostor na hraní i odpočinek pro obě děti. 

BARVY
Pro podtržení světlosti pokoje jsem zvolila neutrální schéma s převažující bílou. Červená, žlutá a zelená na doplňcích navozují hravou lesní atmosféru.

Barevná varianta č. 1
Autor: Lenka Haumer

LESNÍ KLID
S první variantou se vydáváme do lesa, mezi oblíbená zvířátka. Hrací plocha se otvírá díky volbě zvýšeného spaní, pod kterým je umístěný stolek se sezením, tabule na psaní a jsou tu zavěšená lana na houpání nebo lezení. Ke hře vybízí i puzzle koberec pod oknem a úložné boxy na hračky. Šatní skříň stojí v rohu vedle okna, nebrání vstupu světla a naopak zrcadlem místnost opticky zvětšuje a prosvětluje.

VARIANTA 2
Jedna zvýšená postel řeší ukládání množství věcí, na druhé, která je v klasické výšce, si děti mohou hrát.

Varianta 2
Autor: Lenka Haumer

BARVY
Tyto barvy navozují spolu s bílým základem aktivnější atmosféru, odpovídající stylizaci do dětského hřiště.

Barevná varianta č. 2
Autor: Lenka Haumer

Mají děti mluvit to podoby svého pokoje? Určitě ano! Podívejte se na video

Video
Video se připravuje ...

Nebojte se děti zapojit do rozhodování o tom, jak bude vypadat jejich pokojíček Tereza Kovářová

HRAVÝ POHYB
Ve druhé verzi navrhuji atmosféru hřiště, kde se děti mohou vyřádit nejen na zavěšené houpačce, ale mohou se ukrýt třeba v tee-pee. Plocha na hraní je vymezená oblým kobercem. Zde je také stůl a sezení z pevného kartonu. Zvýšená postel je jen jedna, druhá je pod ní částečně zasunutá, čímž získáváme další plochu na hraní. Úložné prostory jsou nejen pod postelemi, ale i vedle vstupu do pokoje (není vidět), čímž příjemně odstiňují vstupní dveře od lůžka. Průchozí zóna je zde využita pro police na hračky či knihy.

Nové Proměny Bydlení
Autor: archiv Nové Proměny Bydlení

Článek vznikl ve spolupráci s magazínem Nové Proměny Bydlení.