Designéři budou proměňovat jejich byt v panelovém domě z devadesátých let. Katka zde bydlí od počátku. Byt prošel rekonstrukcí už před lety. Kuchyň i obývák mají také nejlepší léta za sebou. Katka s Tomášem navíc gauč v obýváku používají i na přespání. Jiný prostor na spaní nemají, takže by rádi vyřešili celý prostor tak, aby tam měli i svůj koutek na spaní. A hlavně to soukromí. Proměňovat se bude místnost, která slouží jako kuchyň, obývák, ložnice, a dokonce i pracovna.

Podívejte se, jak rodina původně bydlela:

Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen: Jak rodina bydlela původně? Prima TV/BPŽ

Všechny tyto funkce se zachovají, ale designéři se budou snažit o komfortnější řešení. Katka dostane novou kuchyň, která bude po celé délce stěny, a bude tak větší než ta původní. Obývací část bude sloužit ke společnému setkávání rodiny, a to včetně zvířat – psa a kocoura. Základem proměny je velká levitující konstrukce ze dřeva a kovu, která místnost rozděluje, ale protože je průhledná a v prostoru je skrz ni vidět, a rodina tak spolu může komunikovat.

Velkým přínosem bude i nové místo na spaní. V prostoru vznikne tzv. spací nika. Vstup do ní bude přes posunovací dveře. Celá proměna se ponese v barvách bílé, antracitové a březové. Doplňky budou žluté. Katka má ráda moderní styl a na ničem speciálním netrvá. A jak se na proměnu dívají designéři Marek Povolný a Andrea Hylmarová?

Hodnocení designérů: Pro nás to byla snad jedna z nejpovedenějších proměn vůbec. Máme z ní ohromnou radost. Jelikož jsme potřebovali do jedné místnosti umístit kuchyň, jídelní stůl, pracovní kout, oddělené spaní, a ještě aby stále prostor splňoval úlohu obývacího pokoje, tak nešlo o okamžité vnuknutí, jak bude nové uspořádání vypadat. Nová dispozice se musela trochu „vysedět“.

Podívejte se na video, co všechno designéři změnili:

Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen: Co všechno designéři změnili? Prima TV/BPŽ

Původní prostor měl klasické neřesti paneláků, ale zásadním problémem bylo umístit mnoho funkcí na nevelký prostor jednoho pokoje. Největším „oříškem“ se stala zavěšená truhlářská konstrukce knihovny a odkládacích prostor pro kuchyň přecházející do jídelního stolu. Bylo nutné celou konstrukci co nejvíce odlehčit, protáhnout spolehlivě kabeláž a vymyslet uchycení do stropu.

Provázali jsme kuchyň s obývacím pokojem – tím pádem se prostor opticky zvětšil. Zároveň jsme vytvořili oddělený spací kout pro dospělé, kteří dříve spali na rozkládací sedačce.

Nejvíce jsme asi pyšní na nápad s levitující knihovnou, která zároveň slouží jako úložný prostor pro kuchyň. Díky této konstrukci, která působí velmi vzdušně, jsme spojili původně plnou příčkou oddělené prostory pro přípravu jídla a obývák. I když sedíte v obýváku, máte stále vizuální kontakt skrz knihovnu s osobou připravující jídlo v kuchyni a obráceně. Díky absenci nohou a jakékoli podpory, vše působí velmi lehce a záměrně až nelogicky.

Podívejte se, jakou designéři vybrali podlahu:

Video
Video se připravuje ...

Jak se staví sen: Jakou vybrali designéři podlahu? Prima TV/BPŽ

Subtilní jídelní stůl je propojen s touto truhlářskou konstrukcí a vytváří dojem, že celou tíhu nese on. Styl je jednoznačně současný, moderní. Odpovídá i přání majitelů, kteří chtěli bydlet v novém, soudobém interiéru. Jelikož jsme museli trochu čarovat a vytvořit dojem většího prostoru, než doopravdy je, zvolili jsme velmi jemné světlé tóny jako základ. Tvoří jej bílá barva na stěnách v kuchyni, truhlářských konstrukcích v kombinaci s březovou překližkou. I podlaha je světlá – světle šedé marmoleum, které dotváří neutrální obal pokoje, do kterého jsme potom naopak velmi kontrastně vložili „černou krabici“ na spaní, natřenou antracitovou barvou. Přiznali jsme tím tento nově vložený prvek a nesnažili se ho ničím zamaskovat. Doporučili bychom ještě zrekonstruovat vstupní halu s chodbou.

Premiéru dalšího dílu nové série „Jak se staví sen“ uvidíte v pondělí 5. června ve 21.30 na Primě.