Domácí vína nebo likéry nemůžete konzumovat po litrech, ale malá sklenice denně nikomu neublíží. Zlepší náladu, a navíc možná pomůže od některého neduhu. Tak si natrhejte ovoce, najděte a důkladně vymyjte velké zavařovací láhve a starožitné láhve s patentním uzávěrem po babičce, nakupte cukr a potravinářský líh. A pak se s námi pusťte do práce.
Višňové víno
suroviny:
- 1,5 kg višní
- 1 kg krupicového cukru
- 2 l vody
postup:
V hrnci svaříme vodu s cukrem a nálev necháme trochu zchladnout. Višně zbavíme stopek, pak je propláchneme studenou vodou a nasypeme do pětilitrové láhve. Zalijeme je vlažným nálevem, zavážeme dvojitým pergamenovým papírem a uděláme do něj vidličkou pár dírek. Láhev postavíme na jižní okno, kde svítí sluníčko, a necháme zhruba čtrnáct dnů odstát. Až ovoce klesne ke dnu, slijeme opatrně tekutinu hadičkou.
Víno z černého rybízu
suroviny:
- 1 kg černého rybízu
- 2 l vody
- 1,3 kg krupicového cukru
- kousek čerstvé citronové kůry
postup:
Vodu svaříme s cukrem a citronovou kůrou, pak necháme nálev trochu zchladnout. Rybíz zbavíme stopek a zbytků okvětí. Bobulky propláchneme studenou vodou a necháme okapat. Rybíz nasypeme do zavařovací láhve, zalijeme cukrovým nálevem, zavážeme pergamenovým papírem a dáme do okna na slunce. Necháme čtrnáct dnů odstát. Až ovoce klesne, likér slijeme přes sítko s jemným bílým plátnem do láhví.
Likér ze šípků
suroviny:
- 1 kg zralých šípků
- 1 kg krupicového cukru
- 2 l konzumního lihu, 76%
postup:
Šípky očistíme, zbavíme je stopek a zbytků okvětí. Každý plod propíchneme vidličkou. Plody nasypeme do pětilitrové láhve. Přidáme krupicový cukr, vše důkladně promícháme, zalijeme alkoholem a znovu promícháme, aby se cukr rozpustil. Láhev zavážeme pergamenem a dáme na slunné místo na okno, necháme tři týdny louhovat. Pak likér scedíme přes sítko s čistým bílým plátnem a slijeme do láhví. Uzavřeme a dáme na chladné místo.