Které kaštany jsou jedlé?

Prvním krokem k přípravě pečených kaštanů je výběr správné odrůdy. Existují totiž dva druhy stromů, které produkují kaštany – jedlé a nejedlé. Jedlé kaštany pocházejí z kaštanovníku setého, zatímco nejedlé plody, které se často zaměňují s těmi jedlými, pocházejí ze stromu jírovec maďal. Ty jsou sice velmi podobné, ale jedovaté. 

Tradice pečených kaštanů

Pečené kaštany mají dlouhou historii. Tradice pečení kaštanů sahá do starověkého Říma, kde byly oblíbené jako snadno dostupná a výživná potravina. V Evropě byly kaštany po staletí jednou z hlavních potravin, zejména v horských oblastech, kde jiné plodiny nerostly. Byly ceněné pro svou dostupnost v zimních měsících, kdy byly jiné zdroje potravy omezené.

VIDEO: DIY: Jednoduchá dekorace z kaštanů

Video
Video se připravuje ...

DIY: Jednoduchá dekorace z kaštanů Videoredakce ženských titulů

V moderní době jsou pečené kaštany neodmyslitelnou součástí podzimních a zimních slavností, zejména v Itálii, Francii a Španělsku, kde je možné najít stánky s pečenými kaštany téměř na každém rohu. V České republice se kaštany staly oblíbenou pochoutkou především během adventu, kdy se jejich sladká vůně line trhy a vytváří tu pravou zimní atmosféru.

Jak pečeme kaštany?

Pečení kaštanů je tradiční způsob jejich přípravy, ačkoli jsou vhodné i pro vaření nebo grilování. Při pečení je důležité každý kaštan naříznout, aby mohla uniknout pára a kaštany neexplodovaly. Kaštany pečeme v troubě předehřáté na 200 °C přibližně 20–25 minut. Po upečení by měly být zvenku křupavé, ale uvnitř měkké a nasládlé. Po upečení se také snadno loupou – jejich vnitřní jedlá část je ukryta pod tvrdou slupkou, kterou lze po mírném ochlazení odstranit.

Zdravotní benefity kaštanů

Kaštany nejsou jen chutné, ale také zdravé. Jsou bohaté na sacharidy, což z nich činí skvělý zdroj energie. Díky nízkému obsahu tuků a vysokému obsahu vlákniny jsou vhodné i pro lidi, kteří chtějí udržet štíhlou linii nebo mají problémy s trávením. Navíc obsahují řadu vitamínů a minerálů, které jsou pro lidský organismus velmi přínosné.

Z vitamínů kaštany obsahují zejména vitamín C, což je nezvyklé pro ořechy a semena. Jeden šálek pečených kaštanů může pokrýt téměř polovinu denní doporučené dávky tohoto vitamínu. Dále obsahují vitamíny skupiny B, které jsou důležité pro správnou funkci metabolismu.

Z minerálů pak kaštany poskytují hořčík, vápník a draslík, které jsou nezbytné pro zdraví kostí, svalů a kardiovaskulárního systému. Draslík například pomáhá regulovat krevní tlak, což je důležité pro prevenci srdečních onemocnění. Kaštany jsou také bezlepkové, což je činí vhodnými pro lidi s celiakií nebo jinými intolerancemi na lepek.