Módní trendy vládnou nejen v šatníku, ale také v kuchyni. Jedlé květy jsou v tomto ohledu na výsluní již řadu let a hned tak se to nezmění. Na talíři nepřestávají překvapovat svým vzhledem i různorodou chutí. Používají se čerstvé, kdy nejlépe vyniknou jejich přednosti. K dekoraci se hodí snad na každé jídlo, především je známe ze sladkých moučníků. Květy využijete také do teplých i studených nápojů, mohou se zapékat do různých druhů pečiva, glazovat polevou z bílku a cukru nebo zalévat do želatiny. Květy se mohou stát součástí domácích bylinkových olejů a octů. Aromatičtější druhy se uplatní při výrobě másla. Pokrmy zajímavě doplní i barevně, květy poskytují širokou paletu barev od bílé přes oranžovou až po tmavě modrou nebo fialovou.

Autor: Shutterstock.cz

Kam pro květy?

Nejvíc jedlých květů vám může poskytnout zahrádka, vypěstovat se však dají i v truhlíku na balkoně. Na vlastní zahradě máte částečně pod kontrolou, aby nebyly květy zasaženy jedovatými chemikáliemi a jiným znečištěním. mít k dispozici vždy zcela čerstvé. Květy sbírejte nejlépe ráno, podle druhu buď ve stadiu poupěte, nebo plného čerstvého květu. Nejezte je, pokud jsou napadeny hmyzem nebo nějakou chorobou. Z květů odstraňte stonky, u větších květů pak i tyčinky a pestíky a jezte jen okvětní lístky. Jedlé květy se dají i koupit v některých obchodech a na internetu, čerstvé i sušené. Květy lze uchovávat několik dní v ledničce, rozložte je na ubrousek, aby neležely na sobě a dejte je do vzduchotěsné nádoby.

Jak chutnají?

Mnoho květů má spíše neutrální chuť a bude se hodit prakticky k čemukoli, do slaných i sladkých jídel. Některé květy, jako léčivý měsíček, je lehce nahořklý, begonie kyselá. Oblíbená lichořeřišnice má celkem ostrou palčivou chuť, bude se proto hodit na chleba nebo do zeleninových salátů. Levandule zase pokrmu dodá své typické aroma.

Autor: Shutterstock.cz

Vhodné k ochutnávce

pampeliška, sedmikráska, denivka, brutnák, měsíček, česnek, cibule, pažitka, bazalka, hrách, hrachor, sléz, topolovka růžová, levandule, hluchavka, šeřík, aksamitník, begonie, karafiát, primule, chrpa, cuketa, bez černý.

Na co se hodí?

Autor: Shutterstock.cz

Na sušenky

Autor: Shutterstock.cz

Na dezerty

Autor: Shutterstock.cz

Do ledu

Autor: Shutterstock.cz

Na chleba

 

Článek vyšel v novém čísle Blesk Hobby. Květnové vydání je plné zajímavostí a inspirace. Dozvíte se, jak na bohatou úrodu cuket, okurek, rajčat a paprik nebo jak si vypěstovat rebarboru. Najdete tu tipy na grilování venku i doma. A podíváte se na návštěvu k herci Oldřichu Navrátilovi. Zapojit se také můžete do velké zahradní soutěže o ceny za 17 000 Kč! Časopis koupíte ve všech trafikách nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

 

Autor: archiv