Kouzlete s květinami! Máme pro vás 5 tipů, které vás budou bavit
-
V druhé polovině léta se můžeme těšit ze spousty barevných květin na zahradě. Některé jsou k jídlu, jiné léčí a ty další jsou jen pro okrasu.
Ať už se rozhodnete využít léčivou sílu levandule nebo se nechat okouzlit krásou jiřin, máme pro vás hned několik tipů, jak pozdně letní květiny použít.
- 1.
Jiřiny do vázy
Původně exotická kráska jiřina patří už dlouhá léta mezi ozdoby českých zahrádek. Jenže pochází z tropických oblastí Ameriky od Mexika až po Kolumbii, a tak musíme koncem pěstební sezony hlízy vyrýt ze země a na jaře je do ní opět vrátit. Na světě byste napočítali zhruba čtyřicet botanických druhů a nespočet kultivarů a hybridů, které se liší barvou a tvarem květů. Jiřinky se sázejí jako solitéry, tvoří totiž většinou vyšší mohutné trsy, ale hodí se i do smíšených výsadeb. Jsou vhodné i k řezu do vázy, kde vydrží zhruba deset až čtrnáct dnů. Vyplatí se spodní část stonků zbavit listů, seříznout stonky zešikma a pravidelně vyměňovat vodu. Do ní můžeme občas přidat i pár kostek ledu.
- 2.
Bylinky do vývaru
V letní sezoně si můžeme ochutit zeleninový nebo masový vývar nebo pečené maso svazkem bylinek. Připravíme si ho ze snítky čerstvého tymiánu, bobkového listu a petrželky. Všechny bylinky pevně svážeme potravinářským provázkem a vložíme je do hrnce. Celý svazek pak opět jednoduše z jídla vytáhneme na konci vaření. Podle chuti můžeme do svazku přidat i jiné aromatické bylinky, třeba rozmarýn, pažitku nebo kousek řapíkatého celeru.
- 3.
Sušenky s jedlými květy
Máslové sušenky provoní domácnost a zmizí jako pára nad hrncem. Zkuste je dozdobit jedlými květy. Stačí do vykrojených sušenek lehce vmáčknout jedlé květy, potřít bílkem a péct 10 minut.
- 4.
Zahrada ve vinném octu
Okvětní lístky, celé květy nebo stonky s květenstvími si naložíme do bílého vinného octa. Připravíme si menší čisté sterilizované lahve, do každé dáme jeden druh květin, zalijeme je octem tak, aby byly celé ponořené, a uzavřeme víčkem nebo korkovou zátkou. Lahve postavíme na světlé místo a necháme zhruba dva týdny louhovat. Květinové octy používáme na dochucení zeleninových a ovocných salátů nebo do letních limonád.
- 5.
Květinové máslo
Než povolí kostka másla, nasekáme si nadrobno jedlé květy. Použít můžeme červené květy lichořeřišnice, měsíček nebo brutnák lékařský. Máslo smícháme s květinami a špetkou mořské soli, vytvarujeme z něj váleček a ten zabalíme do pergamenového papíru. Necháme v chladničce ztuhnout. Kolečky másla můžeme přizdobit třeba grilované maso, pečené brambory nebo zeleninu.
Další tipy na využití květin najdete v časopise Blesk Hobby. Dozvíte se v něm také vše o množení rostlin. Poradí vám, jak vybrat správný obklad do kuchyně a jak jednoduše vyrobit ty nejlepší přírodní sirupy. Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku.