Právě na toto se zaměřily Královny pořádku Lucie Kocman a Pavlína Štefanová z projektu O domovē a jako konzultantku si přizvaly zkušenou floristku Lucii Jiroušovou. „Zeleň může být skutečně všude, dokonce i v koupelně nebo na chodbě, pokud do ní má přístup denní světlo,“ vysvětluje odbornice.

Fotogalerie
18 fotografií

Aby pokojovky prospívaly, potřebují vhodné světelné podmínky, dostatečně velkou nádobu, vhodný substrát a přiměřenou zálivku,“ doplňuje Lucie Jiroušová. Pavlína s Lucií nám pak prozradily, jaké rostliny podpoří energii pokoje. „Do ložnice vybírejte pokojovky, jež pohlcují formaldehyd, který se může uvolňovat z nábytku. Kvůli alergiím vybírejte nejlépe nekvetoucí druhy a vyhněte se i těm, co mají špičaté listy nebo trny, protože ty nesvědčí partnerskému soužití,“ říká Lucie. Ještě větší oříšek je to s rostlinami do dětského pokoje. „Ani zde nemají co dělat intenzivně vonící kvetoucí rostliny a dejte si pozor i na ty jedovaté. Vybírejte takové, které nejsou náročné na péči a pro děti budou zajímavé,“ pokračuje Pavlína.

A které to jsou? Třeba masožravky, kaktusy, kalanchoe nebo aloe. V koupelnách s oknem budou prosperovat tropické druhy, jako jsou kapradiny, orchideje nebo fitónie s výraznou kresbou listů. V kuchyni pěstujte čerstvé bylinky, které v létě můžete dát ven. Největší svobodu pak máte v obýváku, kde vyniknou i vzrostlejší dřeviny a rostliny se zajímavými listy. A čemu byste se podle Královen pořádku měli v bytě rozhodně vyhnout? „Sušené květiny jsou hnusné, všechno z nich padá a mají mrtvolnou energii,“ tvrdí Lucie nekompromisně. To samé platí pro uvadlé pokojovky.

Nápaditá aranžmá

Aby rostliny vynikly, dopřejte jim stylové nádoby nebo stojany, ve kterých můžete nakombinovat květináče s různými druhy. Slušet jim to bude i v hnízdečkách s jinými dekoracemi. Floristka Lucie doporučuje také netradiční alternativy ke květináčům. „Zkuste závěsné kokedamy, aerária nebo osázená terária — buď tropická vlhkomilná se substrátem s obsahem rašeliníku, nebo v nich vytvořte malou poušť s kaktusy a sukulenty.“ Meze se fantazii nekladou ani při aranžování řezaných květin. „Velké pugéty se nehodí na jídelní stůl. Překážejí a neuvidíte přes ně na ostatní. Najděte jim místo na komodě nebo u zdi, kde jako solitér vyniknou, a stůl ozdobte nízkým květinovým aranžmá,“ radí na závěr Lucie Kocman. 

Aby pokojovky prospívaly, potřebují vhodné světelné podmínky, dostatečně velkou nádobu, vhodný substrát a přiměřenou zálivku,“ doplňuje Lucie Jiroušová.

Zajímá vás, jaké rostliny podpoří energii pokoje a jaké nesvědčí partnerskému soužití? Tuto a další proměny můžete zhlédnout v rámci seriálu Královny pořádku, který vysílá internetová televize Mall.tv

Více se dozvíte také v časopise Blesk Bydlení. Aktuální vydání seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.