Jak si vylepšit pracovní místo

Práce z domu má svá pozitiva i úskalí. Víte, že to, jak máte nastavenou židli, stůl a monitor, značně ovlivňuje kvalitu vaší práce? Dlouhodobé špatné sezení má za následek mnoho zdravotních problémů. Potrápit vás může tenisový loket (ten vzniká při nesprávné práci s myší), potíže se zrakem nebo bolest zad a krční páteře. Královny pořádku vám přináší další díl, zaměřený tentokrát přesně na tuto problematiku.

Královny pořádku Lucie Kocman a Pavlína Štefanová z projektu O domovē vám ve svém videu prozradí své vyzkoušené tipy, jak správně sedět nebo v jaké výšce má být monitor. Ukážou i protahovací cviky, díky kterým se budete cítit lépe. Toto a další užitečná videa můžete zhlédnout v rámci seriálu Královny pořádku, který vysílá internetová televize Mall.tv od konce dubna každý čtvrtek. 

Co můžete změnit hned: Vyzkoušejte jednoduché vychytávky

Ačkoli se to nezdá, práce u počítače je pro tělo velmi náročná a nepřirozená. Hlava skloněná k monitoru a nepřirozeně zkroucená záda po celé hodiny se odrážejí i na soustředění a hloubce dechu. Správné dýchání má následně vliv na celý organismus.

Pomoc nabízejí různé ergonomické pomůcky, židle nebo polohovací stoly, kterými snadno zvednete psací plochu a u nichž můžete stát. Zejména kombinace stání a sezení má pozitivní vliv na krevní oběh. Pokud nemáte možnost si takový stůl pořídit, každých třicet minut vstaňte a projděte se. Třeba do kuchyně pro vodu. Skvěle poslouží i podložky pod myš s gelovou podpěrou zápěstí, ergonomická myš nebo opěrka zad. Zvednout monitor pak můžete díky různým podstavcům a držákům.

Podívejte se do naší velké galerie na nejlepší doplňky pro správnou práci u počítače:

Fotogalerie
28 fotografií