Královny pořádku Lucie Kocman a Pavlína Štefanová z projektu O domovē dokážou vyřešit problém s úklidem jednou provždy. Jejich promyšlená řešení nevyžadují žádné stavební úpravy – využívají prostor, který je k dispozici. Nedají dopustit na šikovné organizéry, díky nimž je možné uchovávat věci v logických souborech tak, aby byly po ruce, když jsou zapotřebí, a nepřekážely, když se nepoužívají, a hlavně aby nový řád vyhovoval obyvatelům konkrétní domácnosti.

Právě rozhovorem s klienty vždy práce Lucie a Pavlíny začíná. Musí zjistit, jak lidé žijí a jaké nároky mají na prostor, který obývají. Jinak tomu nebylo ani v případě velké šatny pro sportovně založenou majitelku.

Fotogalerie
6 fotografií

Paní domu jim svěřila trojdílnou skříň, v níž se schovávaly sezonní i celoroční oblečení, boty, kabelky, kufry, sportovní potřeby i lůžkoviny pro hosty. „Skříň praskala ve švech, tyče se prohýbaly pod ramínky s kabáty i kabelkami. Trička a svetry byly naskládané v nepřehledných komíncích. Chaos byl také v šuplících se spodním prádlem,“ vyjmenovává Lucie problémy, které musely vyřešit. Základem bylo šatník vytřídit. Spolu s majitelkou vyndaly všechno ze skříně ven a určily, co zůstane. „Nechte si jenom to, co skutečně nosíte. Dejte pryč všechno, co vám nesedí nebo už je seprané, špinavé, zničené,“ radí Lucie a připomíná, že i v oblečení na doma bychom se měli cítit nejen pohodlně, ale i hezky.

Nová logika

Jakmile byla skříň prázdná, bylo mnohem jednodušší vymyslet nové uspořádání. To Královny pořádku odvíjely od toho, v jakém pořadí se člověk obléká. V části skříně nejblíže ke dveřím jsou tedy kousky, které si majitelka bere před odchodem: odshora dolů klobouky, bundy a kabáty, kabelky a vespod boty. Na nejvrchnější polici, která už není tak snadno přístupná, skončily boxy se sezonním oblečením léto/zima. Prostřední část skříně odbornice vyhradily kouskům, které majitelka nosí do práce, prádlu a cestovním zavazadlům. Kufry naskládaly do sebe, aby nezabíraly místo, šaty, halenky a sukně na ramínkách uspořádaly podle barev. Do zásuvek ve spodní části vložily organizéry a do nich poskládaly pásky a jednotlivé druhy spodního prádla. Na džíny, trička a svetry využily tzv. balíčkovou metodu, která na rozdíl od komínků umožňuje snadnou orientaci. Pravý krajní díl skříně pak vyhradily peřinám, jež uložily ve vakuových pytlích do boxu. Do polic pod nimi přišly povlečení a ručníky. Spodní část skříně slouží na noční košilky, oblečení na doma, volný čas a sport. Také do zásuvek dámy poskládaly oblečení praktickou balíčkovou metodou. Nejspodnější polici nakonec vyhradily sportovním pomůckám a botám.

Jaké další tipy nám Lucie a Pavlína poradily a jak si organizaci šatny užily? Tuto a další proměny můžete zhlédnout v rámci seriálu Královny pořádku, který vysílá internetová televize Mall.tv od konce dubna každý čtvrtek. Více se dozvíte také v časopise Blesk Bydlení. Aktuální vydání seženete na novinových stáncích nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

 

Titulka Blesk Bydlení červen 2021
Autor: Czech News Center