Pokud jste během první vlny pandemie usedli za šicí stroj, můžete své schopnosti využít ke zvelebování své domácnosti a ušít si třeba povlaky na dekorační polštářky, prostírání nebo ubrus. Díky našemu návodu to zvládnete snadno a rychle. Navíc vás čeká radost z vlastního originálu.

Jak si ušít povlak na polštářek:

Video
Video se připravuje ...

Návod na ušití povlaku na polštářek Věra Exnerová

Jak v interiéru pracovat s textiliemi?

Textilie se na celkové atmosféře místnosti podílejí víc, než byste si mysleli. Například světlé pastelové barvy místnost provzdušní a rozveselí. Zkuste se držet jednotného dekoru, ať vše působí sladěně.

Střídmá klasika je nadčasová a bude v interiéru působit mnohem lépe než módní výstřelky. Ty si dopřejte třeba jen na jednom nebo dvou kouscích. Bytový textil pak snadno vyměníte, až aktuální trendy odvane čas, a navíc vám neudělá díru do rozpočtu,“ radí bytová designérka Anke Glut.

Fotogalerie
16 fotografií

Jaký textil letos zaujal Moniku White, majitelku obchodů Le Patio, na pařížském veletrhu Maison & Objet? „Geometrické černobílé vzory a přírodní materiály, které se inspirují Afrikou, konkrétně nomádskou kulturou. Z barev jsou velmi populární cihlová, oranžová, hnědá a černá, které odkazují k 80. létům,“ komentuje.

Při výrobě materiálů se klade důraz na šetrnost k životnímu prostředí. Na letošním veletrhu představili výrobci třeba „vlnu" z ananasových listů či kůži připomínající materiál z borové kůry.

Do módy se také vrací len. Jde o nejsilnější a nejpevnější textilní vlákno. Bavlna a především ta bio je také velmi populární. Bez přidání syntetických vláken jsou tyto materiály mačkavé, ale lehce pomačkaný lněný ubrus dodá interiéru ten pravý francouzský šarm.

Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Bydlení. Květnové číslo koupíte v trafikách nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.