V Zahrádkářské poradně oblíbeného pořadu Receptář prima nápadů jsme se od zkušených expertů Ludmily Duškové a Jana Kopřivy dozvěděli, co můžeme udělat již nyní pro to, aby byly po zimním spánku na novou sezonu co nejlépe připravené.

Nemusíte utrácet za nové

Muškáty neboli pelargónie jsou velice vděčné okrasné květiny – nevyžadují žádnou mimořádnou péči, snesou přísušek i částečné přemokření, netrpí na houbové choroby ani škůdce a lze je pěstovat takřka všude. Přesto se dokážou každý rok znovu odvděčit překrásnou záplavou květů. A protože ani jejich přezimování není nijak náročné a muškáty ho většinou dobře snášejí, řada pěstitelů k němu opakovaně přistupuje. Na jaře pak ocení, že nemusí kupovat nové sazenice, a naopak získají silné, kvalitní a krásné rostliny.

Autor: iStock.cz

Jak na přezimování?

Pro přezimování muškátů jsou nejvhodnější světlé a vzdušné prostory, například verandy, zimní zahrady, schodiště, chodby, garáže s teplotou v rozmezí od 8 do 12 ºC. Kdo nechává přezimovat pelargónie v bytě, musí počítat s tím, že tam pro ně podmínky nejsou ideální a že se to na rostlinách odrazí. Bývají po zimě trochu neduživé, vytáhlé, slabé, mají oschlé nebo vybledlé listy. To ovšem vůbec nevadí, i tak z nich dokážeme zase udělat krásné rostliny.

Autor: iStock.cz

Co dělat na jaře?

Začneme tím, že odstraníme suché listy, a následně radikálně ostříháme všechny dřevnaté výhony. To provádíme kvalitními, ostrými nůžkami, které nám zaručí čistý řez. Zároveň ho vedeme co nejníž, protože jinak by rostlina obrazila až za dřevnatou částí a spodek by zůstal bez listů a nevzhledný. Může se zdát, že po našem zásahu budou rostliny vypadat hůře než na začátku. Nemusíme mít obavy, na všech výhonech, které zůstaly, jsou spící očka. Z těch se zanedlouho vytvoří nové silné výhony, které nádherně pokvetou.

Autor: iStock.cz

Na co určitě nezapomenout?

Předtím je ale potřeba udělat ještě jednu velice důležitou věc – a sice vyměnit zeminu. Je to takové náhradní řešení za přesazování. Pokud byly v loňském roce rostliny zasazeny do nového, čerstvého substrátu, postačí letos odebrat a vyměnit pouze vrchní vrstvu, respektive zhruba jednu třetinu původního substrátu. Lopatkou ji vybereme z truhlíku nebo květináče co nejhlouběji. Dáváme si však pozor, abychom nepoškodili kořenový systém. Poté nádobu dosypeme novým substrátem. Nejvhodnější je substrát určený vyloženě pro balkonovky, případně použijeme obyčejný zahradní substrát. Protože jsme zeminu odebrali jen zčásti, kořeny zůstaly v tom původním, po minulé vegetační sezoně pravděpodobně dost vyčerpaném substrátu. Abychom to napravili, dopřejeme jim zálivku i hnojivo. Tím je dokonale nastartujeme a vyprovokujeme k tvoření nových výhonů i založení květních pupenů. Takto budou muškáty perfektně připraveny na novou sezonu!