Vyvýšené záhony

Abyste se nemuseli ohýbat až k zemi, vyplatí se vybudovat na zahrádce pár vyvýšených záhonů. Jejich základ bude tvořit dřevěný rám a kolem si vysypte praktickou pochozí cestičku z mulče, který vám navíc bude v zemi pěkně držet vlhkost.

 1) Vyčistěte místo a vyryjte všechen plevel včetně kořenů. Odstraňte půdu také z cestiček, které budou probíhat kolem okrajů, a naházejte ji do středu vyznačeného území.

Autor: Shutterstock.cz

2) Podle rozměrů vytyčeného záhonu si nařežte prkna a na koncích vyvrtejte otvory. Aby byl dřevěný rám dostatečně pevný, použijte do rohů dřevěné sloupky, ty zatlučte palicí do země. Prkna spojte vruty se zápustnou hlavou.

3) Uvnitř rámu rozhrňte půdu a podle potřeby přidejte další pěstební substrát smíchaný s kompostem, tak abyste zaplnili celý prostor, zhruba 8 cm od horního okraje prken.

Autor: Shutterstock.cz

Zelenina v teple

Rádi byste měli čerstvou zeleninu o trochu dřív? Pořiďte si jednoduchý fóliovník.

1) Nastříhejte pozinkovaný drát nebo nařežte ohebnou trubku a ohněte je tak, abyste vytvořili pět stejných obručí.

2) Zatlačte obruče pevně do půdy 50 cm od sebe. Na konec každé řady zapíchněte hůlku a přivažte k ní konec provazu, ten obtočte kolem vrcholu první obruče. Postupně oviňte provaz kolem dalších obručí v řadě.

3) Držte provaz napnutý, pohybujte se po řádku a obtáčejte provaz kolem středu vrcholů obručí. Provaz přivažte k hůlce na opačném konci řádku. Takto vytvořte přes rám pevný rovný hřeben.

4) Na rám rozložte průhledný polyetylen, konce fólie zatižte substrátem, na druhé straně pak kameny nebo cihlami, aby fólii pevně držely a zároveň se daly jednoduše odstranit. Konce fólie zatočte kolem dřevěné tyče.

Autor: Shutterstock.cz

Pro popínavky

Elegantní stojánek poskytne oporu třeba fazolím. A pokud ho právě nepotřebujete, dá se jednoduše složit.

1) Podle požadovaného rozměru opory si nařežte nejlépe bambusové tyčky.

2) Zapíchněte je proti sobě.

3) Rámy položte na zem a bambusové tyčky spojte sponkami. Tyčky nechte přečnívat nebo je přiřízněte. Totéž udělejte na druhé straně opory.

4) Pokud je půda tvrdá, sochorem vykopejte díry pro zapuštění rámu. Rám zapusťte asi 35 cm do půdy tak, aby stál rovně a vzpřímeně.

Autor: Shutterstock.cz

Co pěstovat na záhonu?

Počkejte, až si pěstební substrát sedne, případně pak zeminu ještě doplňte. Pokud plánujete mít záhony více sezon, je dobré každý rok před výsadbou přidat do záhonu rozleželý kompost nebo hnůj. Na záhonu můžete pěstovat mrkev, pastinák, pórek, červenou řepu, tykve, saláty nebo zelí. Pastinák nebo mrkve lze vysévat přímo na záhon, další si pak předpěstujte a ven vysaďte sazeničky. Pokud chcete v záhonu pěstovat brambory, připravte jim samostatný záhon, abyste je mohli okopávat. Hrách a fazole pěstujte uprostřed záhonu, abyste k nim měli přístup z obou stran. Naopak nízké plodiny, třeba ředkvičky nebo salát, použijte k vyplnění mezer.

 

Článek vyšel v novém čísle časopisu Blesk Hobby. Dozvíte se v něm také, jak mít super trávník, jak si vyrobit nábytek z palet či vypěstovat zeleninu v truhlíku na balkoně či parapetu. Najdete tu také návod na výrobu pařeniště. Navíc dostanete s časopisem přílohu Pěstujeme drobné ovoce, která je plná užitečných rad. Časopis koupíte ve všech trafikách nebo si ho můžete objednat v pohodlí vašeho domova v našem iKiosku.

 

Titulní strana časopisu Blesk Hobby 04/2023.
Autor: Czech News Center