Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Nejlepší vychytávky za pár korun, které provoní toaletu bez použití chemie

/
  • (iStock)
    9. února 2023 ● 06:00

    Na záchod vedou naše první kroky hned poté, co se probudíme. Kromě vás ji také občas používá návštěva. Nejen proto by měl být čistý a navoněný. A pokud se vám nechce utrácet za drahé a kolikrát neúčinné produkty plné chemických vůní, máme pro vás tipy na přírodní osvěžovače vzduchu…

    Provonět toaletu je velmi důležité obzvláště tehdy, když ji máte spojenou s koupelnou, a trávíte tam tedy více času. Ale i ty ostatní si zaslouží krásnou vůni. Jak se tedy popasovat s nepříjemným zápachem?

  • 1.

    Citron

    Autor: istock.cz

    Citron je univerzálním pomocníkem. Díky výrazné osvěžující vůni umí dokonale prostoupit okolní prostor. Jak si jednoduše a rychle vyrobíte „aroma difuzér“? Plátky citronu promíchejte ve skleněné misce nebo široké sklenici s podrcenými lístky bazalky, máty nebo tymiánu, zakápněte několika kapkami lihu a přírodního esenciálního oleje s citrusovou vůní. Vlastníma rukama si snadno připravíte také „stříkací“ osvěžovač vzduchu. Stačí, když smícháte lžičku citronové šťávy se lžičkou jedlé sody, přidáte pár kapek esenciálního citrusového oleje a šálek horké vody. Vše protřepejte v lahvičce s rozprašovačem. Nevýhodou ale je, že citron celkem brzy vyčpí, takže budete muset vůni častěji doplňovat.

  • 2.

    Skořice

    Autor: istock.cz

    Vyrobte si osvěžovač z oblíbené skořice. Je to jednoduché. Stačí pár kapek skořicového oleje a vody. Hotovou směs potřepejte a nalijte do rozprašovače. Pokud je dostatečně velký, můžete do vody hodit i celý skořicový svitek. Nakonec už jen stačí postříkat toaletu a prostor okolo ní.

  • 3.

    Bylinky

    Autor: istock.cz

    Pokud máte rádi bylinky a máte nějaké doma nasušené, určitě je využijte. Mezi oblíbené se řadí zejména máta, levandule či eukalyptus. Potřebovat budete ještě vhodný látkový pytlíček, do kterého bylinky umístíte. Klidně jich můžete na toaletě položit více a užívat si pak dosyta krásnou přírodní vůni.

  • 4.

    Růže

    Autor: istock.cz

    Jestliže vám tyto krásky zdobí zahradu, případně kdekoli v přírodě potkáte kvetoucí šípkový keř, ustřihněte pár květů, rozdělte je na lístky a nechte na talířku nebo dekorační misce uschnout. Opojně voní i sušené. Druhou variantou je okvětní lístky natrhat nebo podrtit, nasypat do široké sklenice a zalít přírodním olejem, do kterého můžete přidat pár kapek éterického růžového oleje. Vůně se krásně rozvine. 

  • 5.

    Ocet

    Autor: istock.cz

    Pokud nemáte po ruce žádný vhodný prostředek nebo vůni, zachránit vás může i obyčejný ocet. Sice se nedostaví krásná vůně, ale zbaví záchodovou mísu alespoň nelibých pachů, které z ní vychází. Ocet se totiž používá hlavně na čištění. Navíc rozpouští vodní kámen, který na toaletě obsahuje i velké množství bakterií, které jsou zdrojem zápachu.

  • 6.

    Voňavý pohlcovač

    Autor: istock.cz

    Vlhkost a pachy v koupelně i na toaletě můžete také nechat účinně pohltit pomocí sody. Nasypte ji do malé misky a kápněte do ní  trochu oblíbeného esenciálního oleje.

  • 7.

    Voňavý toaletní papír

    Autor: istock.cz

    Posledním skvělým tipem, jak provonět tuto malou místnost, je použít váš oblíbený esenciální olej přímo na toaleťák. Stačí nakapat malé množství olejíčku do středu ruličky. Nejvíce se sem hodí citrusy, levandule, tea tree nebo jasmínový olej. Uvidíte, jak se po každém použití krásně rozvoní.

Články odjinud

Dnešní horoskopy