Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Léčivá domácí lázeň krok za krokem: Ulevte si od bolestí i únavy

/
  • (iStock.com)
    25. února 2023 ● 06:00

    Je zima, venku brzy tma a pošmourno. Občas nás trápí splíny, sem tam nějaká viróza. Zkrátka, chce to něco léčivého, voňavého a příjemně horkého, něco, co léčí tělo i duši. Navrhujeme domácí lázně na nejrůznější neduhy.

    Špatně jste spali? Bolí vás únavou celé tělo? Leze na vás rýma? Na tyhle a mnoho jiných problémů platí jednoduchý recept: napustit si vanu teplou vodou (v nouzi stačí jen na nohy) a ponořit se do léčivé koupele. Tady jsou nejlepší tipy.

  • 1.

    Když trpíme nespavostí

    Autor: iStock.com

    Na uvolnění psychiky a přípravu na lepší usnutí pomůže směs sušené meduňky, roztlučeného badyánu a sušeného kozlíku. Jak na to? Tři lžičky meduňky a tři lžičky kozlíku smícháme se lžičkou rozdrceného badyánu. Můžeme přidat lžíci epsomské soli. Přelijeme litrem horké vody, necháme stát 10 minut, scedíme a vlijeme do teplé vody. Lázeň má trvat 20 minut.

  • 2.

    Když bolí hlava

    Autor: iStock.com

    Budeme k tomu potřebovat hrst rozmarýnu a litr vroucí vody. Bylinky přelijeme vroucí vodou a necháme 30 minut pod pokličkou louhovat. Poté přecedíme a nalijeme do vany napuštěné teplou vodou. Lázeň by měla trvat 15–20 minut.

    NÁŠ TIP:

    Na bolest hlavy funguje i octová koupel nohou. Potřebujeme na ni 2–3 dl jablečného octa, který nalijeme do lavoru s teplou vodou. Do lázně si pak namočíme na 30 minut nohy. Můžeme přilévat teplou vodu, aby nám nebyla zima. Poté si nohy zabalíme do teplého ručníku a v klidu ještě půl hodiny relaxujeme.

  • 3.

    Když máme suchou kůži

    Autor: istock.com

    Do větší misky nalijeme 4 lžíce medu, 6 lžic olivového nebo mandlového oleje, 4 lžíce smetany a hrnek teplého mléka. Promícháme a vlijeme do teplé lázně. Vydržíme v ní aspoň 30 minut. Jak teplá má být lázeň?

    Ideálně asi 37 stupňů Celsia. Proč? Protože přiměřeně zvyšuje činnost srdce, a tím podporuje větší aktivitu krevního oběhu. Navíc se dobře prohřeje pokožka a uvolní se póry, které odplaví škodliviny z těla.

  • 4.

    Když bolí záda

    Autor: istock.com
    Teplá koupel pomáhá i při bolestech zad chronického charakteru. Jak na to? Použijeme asi 15 dkg sušené přesličky, kterou zalijeme 400 ml vroucí vody. Necháme 15 minut stát a procedíme. Do procezeného nálevu přidáme lžíci třezalkového oleje, zamícháme a směs nalijeme do teplé vody ve vaně. V lázni zůstaneme aspoň 20 minut. Poté se zabalíme do teplé osušky a 10 minut relaxujeme. Lázeň opakujeme 12 dní po sobě.

  • 5.

    Koupelová pravidla

    Autor: istock.com

    • Do lázně vstupujeme vždy důkladně umytí a vysprchovaní.
    • Vody by v ní mělo být tolik, abychom se mohli ponořit až ke krku.
    • Po léčivých lázních není třeba se znovu sprchovat. *
    • Po koupeli a osušení je vhodné použít tělové mléko.
  • 6.

    Když jsme unavení

    Autor: iStock.com
    Hrst levandule přelijeme vroucí vodou a zalijeme půllitrem horké vody. Necháme 20 minut louhovat, poté scedíme. Nálev vylijeme do horké vany a přidáme šťávu z jednoho citronu. Druhý citron oloupeme, nakrájíme na kolečka a také nasypeme do vany. Relaxujeme asi 15 minut.

  • 7.

    Když máme oslabenou imunitu

    Autor: istock.com
    Výborná je směs ořešáku, levandule a rozmarýnu – bylinky jsou ve stejném poměru. Dvě hrsti směsi nasypeme do vroucí vody a vaříme asi 2 minuty. Poté odstavíme a pod pokličkou louhujeme 20 minut. Scedíme, nalijeme do vany s vodou teplou asi 37 °C. Ideální doba je 20–25 minut.

    Článek vyšel v časopise Blesk zdraví. Zakoupíte ho v každé trafice nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku. Poštovné je zdarma!

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy