Potřebujete:

  • 400 g hladké mouky
  • 80 g cukru
  • 3 vejce
  • 140 g jogurtu
  • 10 g droždí
  • 1 lžičky soli
  • 100 g másla

NA DROBENKU:

  • hrnek vlašských ořechů
  • 5 lžic cukru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 1 bílek

Postup:

Do mísy dejte prosetou hladkou mouku, cukr, vejce, jogurt, droždí a sůl. Prvních 5 minut hněťte na první rychlost, pak 5 minut na druhou. Nechte těsto 10 minut odpočívat. Poté zapněte robota na první rychlost a postupně do těsta zapracujte 100 g nakrájeného změklého másla. Hněťte ještě asi 5 minut. Hladké, lesklé, nelepivé těsto nechte kynout, zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválejte, odkrajujte 3 cm široké proužky. Omotejte jimi olejem lehoučce potřené pivní láhve. Pak potřete našlehaným bílkem a obalte v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkněte do těsta. Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C přibližně 15 minut.

Autor: istock.cz

Na čem péct

Trdelníky můžete péct také na papírové roli od kuchyňských utěrek, obalené alobalem - a potřené olejem nebo na zavařovacích skleničkách lehounce potřených olejem.

Trdelník místo buřtu

Zkuste těstem omotat silnější klacky a pečte dozlatova na ohni, asi 12–14 minut. Po upečení bohatě potřete máslem a posypejte krupicovým cukrem.

Zdobte, obalujte, plňte

S drobenkou k obalování si můžete vyhrát. Klidně použijte jen cukr se skořicí. Nebo přimíchejte plátky mandlí. A plnit můžete úplně čímkoli, třeba lískooříškovým krémem nebo zmrzlinou...