Potřebujete:
- 400 g hladké mouky
- 80 g cukru
- 3 vejce
- 140 g jogurtu
- 10 g droždí
- 1 lžičky soli
- 100 g másla
NA DROBENKU:
- hrnek vlašských ořechů
- 5 lžic cukru
- 1 lžičku mleté skořice
- 1 bílek
Postup:
Do mísy dejte prosetou hladkou mouku, cukr, vejce, jogurt, droždí a sůl. Prvních 5 minut hněťte na první rychlost, pak 5 minut na druhou. Nechte těsto 10 minut odpočívat. Poté zapněte robota na první rychlost a postupně do těsta zapracujte 100 g nakrájeného změklého másla. Hněťte ještě asi 5 minut. Hladké, lesklé, nelepivé těsto nechte kynout, zdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto rozválejte, odkrajujte 3 cm široké proužky. Omotejte jimi olejem lehoučce potřené pivní láhve. Pak potřete našlehaným bílkem a obalte v ořechové drobence, kterou lehce přimáčkněte do těsta. Pečte v předehřáté troubě na 180 ° C přibližně 15 minut.
Na čem péct
Trdelníky můžete péct také na papírové roli od kuchyňských utěrek, obalené alobalem - a potřené olejem nebo na zavařovacích skleničkách lehounce potřených olejem.
Trdelník místo buřtu
Zkuste těstem omotat silnější klacky a pečte dozlatova na ohni, asi 12–14 minut. Po upečení bohatě potřete máslem a posypejte krupicovým cukrem.
Zdobte, obalujte, plňte
S drobenkou k obalování si můžete vyhrát. Klidně použijte jen cukr se skořicí. Nebo přimíchejte plátky mandlí. A plnit můžete úplně čímkoli, třeba lískooříškovým krémem nebo zmrzlinou...