Plody kdoule rostou na kdouloni, což je keř nebo menší strom. Má velké tmavě zelené listy a kvete velkými voňavými květy. Vykvétá ale později než ostatní ovocné stromy, a tak i plody dozrávají až na podzim, nejčastěji v říjnu až začátkem listopadu (v této době začínají padat první plody, ale ještě neudeřily první mrazíky). Kdoule jsou žluté, částečně ochmýřené malvice, které se podobají hruškám nebo jablkům. Jsou navíc velmi zdravé. Obsahují pektin, kyseliny, slizy, deset procent cukrů, silice, třísloviny, provitamin A, vitamin C, skupinu vitaminu B, minerální látky – draslík, vápník, železo, měď, fosfor a zinek.

Video
Video se připravuje ...

Kdoule. Proč je toto ovoce téměř zapomenuté? Videohub

Dobré rady

  • Pozor si ale dejte při česání! Kdoule je totiž snadné si splést s plody kdoulovce, okrasného keře, který kdouli připomíná. Jeho plody jsou ale výrazně menší.
  • Také zapomeňte na to, že se do kdoule jen tak zakousnete a pochutnáte si. Kdoule se totiž nejedí syrové. Jsou tvrdé a trpké. Aby jejich chuť vynikla, musí projít tepelnou úpravou a produkty z kdoulí je pak třeba přisladit.
  • Pro zápas s tvrdou slupkou kdoulí je zapotřebí pořádně ostrý nůž. Kdouloně s jablkovitými plody ji mají většinou tužší než kdouloně s plody hruškovitými, zato jsou aromatičtější.
  • Když připravujete džem nebo třeba želé, nevyhazujte slupku a už vůbec ne jadérka, protože v nich je nejvíce pektinu. Kdoule snadno želírují, vystačíte si tedy s obyčejným cukrem a nemusíte podporovat želírovací proces dalšími látkami.
  • Kdoule můžete dát i do šatníku. Jakmile začne plod sesychat, bude uvolňovat nevtíravou vůni, která se navíc nelíbí molům.

Autor: iStock.cz

Kdoulový džem

POTŘEBUJETE (NA 3 SKLENIČKY A 250 ML):

  • 1 kg kdoulí 
  • šťávu z 1 citronu
  • 1 svitek skořice
  • 1 lusk kardamomu
  • 3 hřebíčky
  • 1 kg krupicového cukru

 

POSTUP:

Utěrkou setřete z kdoulí chlupy, oloupejte je, nakrájejte na plátky a vykrojte tvrdé středy se semeny. Kůru i semínka zavažte do gázy. Kdoule dejte do hrnce, zalijte vodou. Přidejte citronovou šťávu, balíček s kůrou a semínky, zakryjte poklicí a 30 minut zvolna vařte. Vyjměte gázový balíček a také kdoule. Do hrnce teď přidejte skořici se semínky kardamomu, která i s hřebíčky opět zabalíte do gázy. Přisypte cukr, promíchejte a 10 minut povařte. Podle potřeby přidejte trochu vody, asi 1 hrnku. Do hrnce vraťte kdoule a odkryté je vařte, dokud nezískají jasnou červenou barvu, asi 2 hodiny. Podle potřeby můžete přidat vodu. Vyjměte koření, želé rozdělte do horkých skleniček a dobře zavíčkujte. Otočte je dnem vzhůru a nechte vychladnout.

TIP: Džem se hodí na pečivo, k sýrům, pečenému masu i do dipů.

 

Autor: iStock.cz

Sladký chlebíček z kdoulí

POTŘEBUJETE (NA 1 CHLEBÍČKOVOU FORMU):

  • 3 kdoule 
  • strouhanou kůru z 1 citronu
  • 40 g vlašských ořechů
  • 12 datlí
  • 375 g hladké mouky + na vysypání formy
  • 1 prášek do pečiva
  • 170 g hnědého cukru
  • 1 lžíci nastrouhaného zázvoru
  • 1 lžičku mleté skořice
  • 4 vejce
  • 180 g rozpuštěného másla + na vytření formy

 

POSTUP:

Kdoule oloupejte a 2 z nich nastrouhejte nahrubo a promíchejte s citronovou kůrou. Třetí kdouli nakrájejte na plátky, ořechy nasekejte nahrubo, datle na plátky. Troubu rozehřejte na 180 °C, formu vymažte máslem a vysypte moukou. Smíchejte mouku s práškem do pečiva, zázvorem, skořicí a cukrem. Vmíchejte vejce a kdoule, ořechy a většinu datlí (trochu si odložte). Nakonec máslo. Ve formě uhlaďte polovinu těsta, poklaďte ji polovinou plátků kdoulí a přidejte zbytek těsta, lehce do něj vmáčkněte zbytek kdoulí a datlí. Upečte dozlatova, asi 50 minut.

Náš tip: Kdoule můžete použít všude tam, kam byste přidávali jablka či hrušky. Z kdoulí můžete připravit kompot, koláč, určitě můžete vyzkoušet i povidla. Uvařené kdoule můžete přidat i ke kozímu sýru, a dodat tak klasickému salátu nový rozměr.