Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Jak založit zahradní jezírko s krásnými rybkami? Tyhle tipy se vám budou hodit!

/
  • (istock.cz)
    20. května 2022 ● 06:00

    Kdo z nás by netoužil alespoň po malém jezírku obklopeném vodními rostlinami a s vodními živochy uvnitř? Jezírka se hodí do všech typů zahrad a jejich realizace není nijak složitá. Poradíme vám, jak ho vybudovat i jaké rybičky do něj vybrat...

  • 1.

    Jak připravit jezírko?

    Autor: istock.cz

    Drobné mělké jezírko zvládnete vykopat sami a je už jen na vás, zda umístíte nepropustnou fólii a tvarově si jezírko přizpůsobíte přímo vaší zahradě, nebo raději pořídíte výlisek z termoplastické umělé hmoty nebo sklolaminátu. Na trhu jsou jich desítky, a tak budete vybírat z hranatých, kulatých i různě meandrujících jezírek, v černé nebo zelené barvě. Malá jezírka se rychle ohřívají, a tak je lepší umístit je do místa, kde sluneční svit nepřesahuje 4 až 5 hodin denně a přes poledne jsou zastíněná. Jestli se chcete pustit do chovu ryb, neobejdete se bez filtrační techniky a čerpadla. Když si vystačíte s vodními rostlinami, nebudete techniku potřebovat.

  • 2.

    Jak vybrat rybky?

    Autor: istock.cz

    Ryby vnášejí do jezírka barvy a pohyb. Do pravé krásy se ale rozvinou jen v dobře založeném jezírku s vyváženým životním prostředím. Výběr druhů ryb pro zahradní jezírko je přitom široký. Před jejich nákupem pečlivě zhodnoťte poměry svého jezírka a seznamte se s nároky druhů, které se vám líbí. Zkontrolujte obsah dusičnanů, škodlivých látek a úroveň pH. Skutečnou radost vám totiž přinesou jen takové ryby, které se ve vašem jezírku budou dobře cítit. Pak vám budou dělat radost hodně let. Třeba zlaté ryby (mutace karase stříbřitého) se mohou při správné péči dožít až třiceti let. Nejmenší jezírko pro ryby by mělo mít plochu deset metrů čtverečních, i když drobné druhy, jako jsou koljušky, nebo mladé ryby můžete chovat i v menších vodních nádržích.

  • 3.

    Světlé ryby jsou líp vidět

    Autor: istock.cz

    Ryba by měla mít ve vodě k dispozici prostor dlouhý přibližně tak, jako je desetinásobek délky jejího těla. Odborníci doporučují na metr čtvereční vody o hloubce půl metru ryby v délce 25 až 30 cm. Druhy ryb vybírejte v jasných barvách, protože jsou ve vodě dobře vidět. Zlaté jeseny, červené karasy, strakaté kapry či světle modré jeseny můžete z břehu jezírka pozorovat líp než ryby v nahnědlých nebo šedých tónech. Hejnové ryby jsou potom zajímavější než samotářské druhy, například líni. Pro druhy ryjící v bahně musíte již předem upravit dno nádrže, kořeny rostlin zakrýt vrstvou štěrku, instalovat odkalovače. Kapři a líni totiž rytím kalí vodu a uvolňují kořeny. Při chovu kaprů koi vždy počítejte se zkalenou vodou. Užiteční jsou karasové, ostroretky a perlíni, kteří spásají řasy. Karasové a líni zase snesou vodu chudou na kyslík.

  • 4.

    A co v zimě?

     

    Autor: istock.cz
    Chcete-li obyvatele jezírka přes zimu nechat venku, potřebujete jezírko nejméně 80 cm hluboké, aby ryby nezamrzly v ledu. Přes zimu musíte také zabezpečit trvale volný otvor v ledu, který zajišťuje výměnu plynů a kyslíku ve vodě.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V květnovém čísle se dozvíte vše o pěstování rajčat, paprik a okurek. Najdete tu i skvělé tipy na zpracování květů bezu černého. Podíváme se také na návštěvu ke zpěvákovi Matějovi Ruppertovi. Časopis můžete zakoupit ve všech novinových stáncích nebo také v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy