Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Jak vybírat a vysadit lekníny pro vaše zahradní jezírko?

/
  • (istock.cz)
    13. dubna 2022 ● 06:00

    Krása leknínů okouzluje nejen v botanické zahradě, ale i ve vkusně upraveném zahradním jezírku. Jak na to, aby i u vás krásně kvetly?

    Většina druhů a odrůd leknínů roste v zóně hluboké vody. Té se proto také říká zóna leknínů, i když zde žijí další plovoucí rostliny. Výšku vodního sloupce musí mít lekníny alespoň 40 až 50 centimetrů. Středně vzrůstné lekníny vyžadují hloubku 60 cm, silně vzrůstné dokonce hloubku 60 až 100 cm a velkou vodní plochu. Naopak miniaturní lekníny lze pěstovat v jezírku o hloubce deseti centimetrů. Výsadba do správné hloubky je přitom zárukou pěstitelského úspěchu. Zasadíte-li silně vzrůstnou odrůdu Gladstoniana do mělké vody, mnoho radosti vám nepřinese. Během prvního roku listy zakryjí celé jezírko – ale květů se nedočkáte. Zasadíte-li lekníny příliš hluboko, krní a rovněž nekvetou. Proto si při koupi leknínů nechte odborně poradit a dodržujte pokyny na etiketě.

  • 1.

    Výsadba leknínů

    Autor: istock.cz

    Lekníny můžete vysadit buď na výsadbový kopeček, nebo do výsadbového koše. Při přímém vysazení na dno jezírka musíte pěstební substrát a oddenek leknínu zakrýt deseticentimetrovou vrstvou štěrku, abyste zabránili vyplavání. Výhodnější je proto pěstování leknínů v koších. S lekníny v koši se lépe manipuluje. Lze je také nechat narašit v teplé mělčině a teprve potom umístit do předepsané hloubky. V koši je můžete cíleně přihnojovat. Koš s lekníny také bez problémů přesunete i uprostřed vegetačního období, na podzim při přesazování a při dělení. Každé dva až tři roky musíte rostliny zmladit, aby byly vitální a kvetly. Výsadbovou hloubkou je myšlena vzdálenost mezi kopečkem nebo košem s leknínem a vodní hladinou.

  • 2.

    Kdy sázet lekníny?

    Autor: istock.cz

    Lekníny sázíme v květnu až v červnu. Mladší rostliny nejdříve do mělké vody a až po zakořenění a vytvoření nových listů je můžeme přesunout do hlubší. V zóně hluboké vody koření i další druhy vodních rostlin. Do jezírka můžete vysadit některý domácí druh, např. stulík malý, hvězdoš, plavín. Tyto rostliny pomohou vytvořit proměnlivý obraz zahradního jezírka. Jsou také pomocníky v boji proti řasám. Mají význam pro mnoho živočichů: stíní a chladí vodu, poskytují úkryt a oporu vodnímu hmyzu.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V dubnovém čísle najdete recepty na jarní saláty, nápady, jak osázet truhlíky, nebo tip na swap květin. Aktuální vydání zakoupíte v každé trafice nebo si ho můžete objednat v našem iKiosku. Poštovné je ZDARMA!

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy