Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Vypěstujte si ze semínek vlastní sazenice rajčat a další zeleniny. S našimi radami uspějete!

/
  • (istock.cz)
    15. února 2022 ● 06:00

    Únor už je časem prvních výsevů – zatím tedy hlavně za okno do truhlíků a pěstebních misek, ovšem majitelé skleníků mohou ve druhé polovině února pomalu přemýšlet i o prvních raných výsevech přímo do půdy. S vlastními sazenicemi nejenže výrazně ušetříte, ale můžete se těšit na chutné plody. Jak tedy na předpěstování?

    Dnes není pochopitelně problém zajet si za měsíc či dva pro předpěstované sazenice do nějakého zahradnictví, případně hobbymarketu. Ale ruku na srdce, měli byste z toho potom takovou radost? A to už nemluvíme o tom, že ceny takových rostlinek jsou mnohokrát vyšší, než když si koupíte semínka a věnujete jim trochu práce. V únoru a v březnu jdou zasít artyčoky, lilek, květák, mrkev, paprika, pastinák, ředkvičky, ředkev, červené zelí, celer, rajčata, cibule, kapusta, pórek, kedlubny, okurky, hlávkový salát.

  • 1.

    Test klíčivosti

    Autor: istock.cz

    Ostatně první, co byste měli udělat, je důkladně probrat zásoby osiva, které máte doma. Na každém sáčku najdete doporučenou dobu, po kterou je zachována klíčivost. Pokud se vám v šuplíku semínka povalují již několik let, asi na ně úplně spoleh nebude. 

    U staršího osiva se rozhodně vyplatí udělat test klíčivosti. Stačí k tomu malý talířek a trocha vaty nebo savého papíru. První část vaty dejte naspod a důkladně navlhčete, nasypte pár semínek ze sáčku – pozor, aby se nedotýkala ani v okamžiku, až zvětší svůj objem – a přikryjte druhou vrstvou, tu opět navlhčete. Talířek umístěte vedle topení nebo na parapet. Pak již stačí pravidelně vlhčit a počkat tak dva týdny. Pokud se u většiny semínek začnou objevovat klíčky, máte vyhráno. Pokud ne, raději si kupte nová semínka. 

  • 2.

    Správná půda je důležitá

    Autor: istock.cz

    Ale ani ta nejkvalitnější semínka nevzejdou, když jim nepřipravíte vhodné podmínky. Rozhodně nepomýšlejte na to, že byste si pro výsadbu došli narýt trochu zeminy ze zahrádky. Kvalitní substrát je skutečně absolutně nezbytný, pokud mají vaše pokusy o vlastní předpěstování slavit úspěch. Sázkou na jistotu jsou již připravené substráty pro výsev a klíčení, které najdete v únoru v každém zahradnictví i hobbymarketu. Klidně si ho nakupte zásobu, bude se ještě hodit.

  • 3.

    Jiffy ušetří práci

    Autor: istock.cz

    Způsobů, jak osivo vysít a v čem sazeničky předpěstovat, je celá řada. Oblíbené jsou jiffy, neboli zakořeňovací tablety vyrobené ze slisované rašeliny, čedičového nebo jiného vlákna. Ty mají výhodu, že sazenice snadno přesadíte spolu se sadbovací tabletou, takže nedojde k narušení kořenového systému rostliny. Použít můžete také Agroperlit, lisované kokosové vlákno nebo speciální substráty pro předpěstování. Jako nádoby poslouží mělké misky nebo nízké truhlíky. Prodávají se i plastové „minipařníčky“.

  • 4.

    Přípravu nepodceňujte

    Autor: istock.cz

    Nádoby před použitím důkladně vyčistěte a vydezinfikujte. To samé musíte udělat se substrátem, ať už použijete zakoupený nebo vlastnoručně namíchaný. Stačí ho dát na patnáct až dvacet minut do trouby vyhřáté na sto stupňů a nechat ho propařit. Zbavíte ho všech zárodků plísní, houbových chorob a mikroorganismů. Pokud použijete Agroperlit, kokosové vlákno nebo jiffy, ušetříte si práci, jsou totiž sterilní.

  • 5.

    Pozor na dostatek světla

    Autor: istock.cz

    Pokud máte připraveny substrát i truhlíky či misky, můžete začít sít. Semínka zahrnujte jen malým množstvím půdy, případně je jednoduše položte navrch a malinko zamáčkněte. Poté substrát dobře provlhčete. Neměl by nikdy vyschnout. Ideální je ho pravidelně rosit. I malá konvička může totiž uškodit citlivým klíčícím rostlinkám velkým proudem. Semínka pro správné naklíčení potřebují jednak teplo, jednak dostatečnou vlhkost. Zabránit rychlému vysychání substrátu lze pomocí perforované fólie, sáhnout můžete po plastovém sadbovači. Ten má dole prostor pro substrát či tablety se semínky a překrývá se plastovou stříškou (samozřejmě s otvory), připomíná tak jakýsi miniskleník. 

    S teplem pak už nebude na parapetu nejspíše žádný problém, ale postačí teploty lehce nad 20 °C, takže není třeba pokládat je přímo na topení. Zvolte spíše umístění blíže k oknu. Zásadní je zajistit dostatek světla. V únoru už jsou dny přece jen delší, přesto není slunečního svitu stále ještě dost. Nedostatek světla způsobí, že rostlinky rychle vyženou, budou slabé a neduživé, takže nebudou mít dost síly později růst. 

  • 6.

    Jak urychlit klíčení?

    Autor: istock.cz

    Abyste urychlili klíčení, semínka si předem namočte na dvanáct až osmačtyřicet hodin do vlažné vody, vyplaví se tak inhibitory klíčení. Ty brání semenu vyklíčit na jaře v půdě hned po prvním jarním dešti. Semena by měla být celou dobu zcela ponořená pod vodou. Jde o to, aby nasála vodu a nastartovalo se u nich klíčení. Důležité je namočená semena občas promíchat, aby se voda prokysličila.

  • 7.

    Jak na přesazování?

    Autor: istock.cz

    Obvyklá doba, kdy rostlinky putují ven, je polovina května, tedy po ledových mužích. Sazenice se vyplatí před přesazením „otužovat“. Měly by tedy postupně přivykat venkovním teplotám. Můžete je dát na balkon v době, kdy jsou venkovní teploty mezi 10 a 15 stupni Celsia. Lehce pod deset stupňů přežijí i v noci, pokud by však teploty klesaly k nule, dejte je zase dovnitř.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy