Okořeňte si život! Vanilka na únavu, pepř na nachlazení
-
Krátké dny, málo slunce a tma. V zimě je tělo vystaveno mnohem většímu stresu, námaze a vypětí. Jak se vyhnout depresím, rýmě nebo bolavým kloubům?
Většinou ho jen přidáváme do jídla, aby pokrmy dostaly lepší chuť. Ovšem skořice, fenykl, anýz nebo hřebíček toho umí daleko víc.
Koření obsahuje nejrůznější vitaminy, minerály a většinou také omega mastné kyseliny. Ještě než na něj začneme pět chválu, je třeba říct, že jeho konzumaci musí pečlivě zvažovat lidé s různými zdravotními potížemi, například s nemocnými játry, střevy... Ovšem ani ti, kdo jsou celkově fit, by se v rámci utužení zdraví neměli kořením přejídat. Je totiž silné, stačí ho špetička.
- 1.
Hvězdičky pro zdraví
Badyán zlepšuje imunitu i trávení a také vám pomůže rychleji usnout. Celou hvězdičku nebo část můžete přidat do konvice s vroucím čajem, svařeným vínem nebo punčem. A při vaření a pečení sladkých perníků a cukroví s ním rozhodně nešetřete!
- 2.
Při chřipce skořici
Svitky aromatické kůry s kořenitou nasládlou chutí zlepšují zažívání, prohřívají a pomáhají při nadýmání. Přidávejte skořici do horkého ovocného čaje, horké čokolády, ale třeba i do zeleninových nebo masových směsí. Navíc má dezinfekční účinky a ničí bakterie, takže pomáhá i při chřipce, kašli nebo nachlazení.
- 3.
Na pepř je spolehnutí
Pepř je jedno z nejsilnějších léčivých koření. Skvěle třeba rozpouští hleny a také působí antibakteriálně. Při nachlazení rozžvýkejte dvě až tři zrnka zeleného pepře každé čtyři hodiny. Kromě toho si dávejte na krk nebo hruď teplé obklady – do litru vody přidejte čtyři kapky éterického pepřového oleje (koupíte na internetu).
- 4.
Med jako všelék
- 5.
Hřebíček na bolest
Hřebíček obsahuje látku zvanou eugenol, která má lokální anestetické a antiseptické účinky, takže můžete zkusit žvýkat hřebíček třeba při bolestech zubů. Ale také s ním lze dobře prohřát tělo. Pokud máte rádi horké aromatické nápoje, zkuste přidat pár hřebíčků do konvice s čajem nebo si špetku mletého koření zamíchejte do svařeného vína.
- 6.
Z daleké Indonésie
K nejdražšímu koření patří sladká vanilka, její lusky jsou vlastně fermentované tobolky některých druhů orchidejí. Používají se buď celé lusky, které se nakládají do alkoholu, nebo se lusky opatrně podélně naříznou ostrým nožíkem a zevnitř se stáhne voňavá dřeň se semínky. Vůně vanilky zlepšuje náladu a zbavuje únavy. Kousek vanilkového lusku zkuste přidat do konvice s čajem, dřeň do horké čokolády, a pokud vám zbude jen prázdný obal lusku, určitě ho nevyhazujte. Stačí ho vložit třeba do lahve s rumem a nechat ho rozvonět.
VideoVideo se připravuje ...Jak vyrobit vanilkový extrakt
Jaká další koření vám prospějí? To a mnohem více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Blesk Hobby, které naleznete ve všech trafikách. Nebo si ho můžete objednat v pohodlí domova v našem iKiosku.