Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Okořeňte si život! Vanilka na únavu, pepř na nachlazení

/
  • (iStock)
    22. listopadu 2021 ● 06:00

    Krátké dny, málo slunce a tma. V zimě je tělo vystaveno mnohem většímu stresu, námaze a vypětí. Jak se vyhnout depresím, rýmě nebo bolavým kloubům?

    Většinou ho jen přidáváme do jídla, aby pokrmy dostaly lepší chuť. Ovšem skořice, fenykl, anýz nebo hřebíček toho umí daleko víc.

    Koření obsahuje nejrůznější vitaminy, minerály a většinou také omega mastné kyseliny. Ještě než na něj začneme pět chválu, je třeba říct, že jeho konzumaci musí pečlivě zvažovat lidé s různými zdravotními potížemi, například s nemocnými játry, střevy... Ovšem ani ti, kdo jsou celkově fit, by se v rámci utužení zdraví neměli kořením přejídat. Je totiž silné, stačí ho špetička.

     

  • 1.

    Hvězdičky pro zdraví

    Badyán zlepšuje imunitu i trávení a také vám pomůže rychleji usnout. Celou hvězdičku nebo část můžete přidat do konvice s vroucím čajem, svařeným vínem nebo punčem. A při vaření a pečení sladkých perníků a cukroví s ním rozhodně nešetřete!

  • 2.

    Při chřipce skořici

     

    Svitky aromatické kůry s kořenitou nasládlou chutí zlepšují zažívání, prohřívají a pomáhají při nadýmání. Přidávejte skořici do horkého ovocného čaje, horké čokolády, ale třeba i do zeleninových nebo masových směsí. Navíc má dezinfekční účinky a ničí bakterie, takže pomáhá i při chřipce, kašli nebo nachlazení.

  • 3.

    Na pepř je spolehnutí

     

    Pepř je jedno z nejsilnějších léčivých koření. Skvěle třeba rozpouští hleny a také působí antibakteriálně. Při nachlazení rozžvýkejte dvě až tři zrnka zeleného pepře každé čtyři hodiny. Kromě toho si dávejte na krk nebo hruď teplé obklady – do litru vody přidejte čtyři kapky éterického pepřového oleje (koupíte na internetu).

  • 4.

    Med jako všelék

     

    K tradičním přírodním produktům na vylepšení kondice patří med. Po lžičkách med užívejte jako prevenci zánětů horních cest dýchacích, léčí také drobné oděrky a popáleniny v ústech. Stačí trochu medu chvíli nechat působit na postiženém místě.

  • 5.

    Hřebíček na bolest

     

    Hřebíček obsahuje látku zvanou eugenol, která má lokální anestetické a antiseptické účinky, takže můžete zkusit žvýkat hřebíček třeba při bolestech zubů. Ale také s ním lze dobře prohřát tělo. Pokud máte rádi horké aromatické nápoje, zkuste přidat pár hřebíčků do konvice s čajem nebo si špetku mletého koření zamíchejte do svařeného vína.

  • 6.

    Z daleké Indonésie

     

    K nejdražšímu koření patří sladká vanilka, její lusky jsou vlastně fermentované tobolky některých druhů orchidejí. Používají se buď celé lusky, které se nakládají do alkoholu, nebo se lusky opatrně podélně naříznou ostrým nožíkem a zevnitř se stáhne voňavá dřeň se semínky. Vůně vanilky zlepšuje náladu a zbavuje únavy. Kousek vanilkového lusku zkuste přidat do konvice s čajem, dřeň do horké čokolády, a pokud vám zbude jen prázdný obal lusku, určitě ho nevyhazujte. Stačí ho vložit třeba do lahve s rumem a nechat ho rozvonět.

    Video
    Video se připravuje ...

    Jak vyrobit vanilkový extrakt 

    Jaká další koření vám prospějí? To a mnohem více se dočtete v aktuálním vydání časopisu Blesk Hobby, které naleznete ve všech trafikách. Nebo si ho můžete objednat v pohodlí domova v našem iKiosku.

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy