Ostružiník pomáhá při chřipce, obnovuje sliznice a skvěle chutná. Jak ho pěstovat?

/
  • (Profimedia)
    30. září 2021 ● 06:00

    Pro ostružiny už nemusíte do lesa, atraktivní tmavé plody tohoto bobulového ovoce můžete úspěšně pěstovat na zahrádce.

    Sladce pikantní plody ostružiníku mají nezaměnitelnou chuť a aroma. Ostružiny vynikají obsahem vitaminů A, C, B, minerálních látek, jako jsou železo, selen, hořčík, fosfor, a celou řadou léčivých účinků. Obsahují totiž protizánětlivé a protinádorové látky, jako jsou flavonoidy a antokyany. Působí detoxikačně, podporují léčbu chřipky, angíny, bolestí v krku a kašle, obnovují sliznice. Jsou prý také zázračným prostředkem proti stárnutí. Éterické oleje z jadérek ostružin se mohou uplatnit při léčbě revmatismu nebo vysokého krevního tlaku. Používají se na výrobu marmelády, sirupů, kompotů, želé, dezertního vína nebo v kombinaci s jiným ovocem dodají zajímavé aroma i barvu.

  • 1.

    S trny i bez

    Ostružiník je odolná rostlina vhodná i do sušších kamenitých půd, nejvíce mu ale prospívají hlinitá půda bohatá na živiny i humus, pH slabě kyselé až neutrální. Nemá takové nároky na vláhu jako maliník. Potřebuje teplejší slunečné stanoviště chráněné před mrazem a studeným větrem, zvláště beztrnné odrůdy jsou citlivější na vymrznutí. Ostružiník je polokeř, na kořenovém stonku vyrůstají nové pruty, které nad zemí tvoří jednoleté a dvouleté výhony o délce 2 až 5 m.

  • 2.

    Je čas na výsadbu

    Vysazují se jednoleté rostliny v kontejnerech i s kořenovým balem. Vysazovat je můžete na podzim, další možnost pak budete mít na jaře. Půdu předem dobře odplevelte, nakypřete a pohnojte kompostem nebo chlévským hnojem. Minerální hnojiva při výsadbě nepoužívejte. Beztrnné odrůdy je výhodnější vysazovat na jaře, protože jsou náchylnější k vymrzání. Vytvořte jamky cca 30 x 30 cm a na dno dejte vrstvu zahradního kompostu. Rostlina by měla mít kořeny asi 10 cm hluboko. Po zasazení zalijte a seřízněte na 2 až 3 očka. Na podzim ještě přihrňte více půdy proti promrzání. Spon zvolte dostatečný vzhledem k velikosti rozrůstání rostlin (3 x 1 až 1,5 m). Pro některé odrůdy je vhodná opora ve formě plotu nebo mříže.

  • 3.

    Řez a množení

    Pokud chcete mít dobrou úrodu a odolné rostliny odolávající chorobám a škůdcům, musíte je pravidelně sestřihovat. Tento řez také omezí příliš velké zahuštění keřů. Bez řezu by totiž brzy vzniklo husté křoví. Stačí šest mladých silnějších výhonů sestřižených na třetinu délky, ostatní je třeba odstranit. Dvouleté výhony, které již plodily, se odstraní po sběru. Řez je vhodné provést i na jaře, kdy odstřihnete namrzlé a poškozené výhony. Rostoucí zkraťte na 2 až 2,5 m. Ostružiník se množí od července do září hřížením: ohnete jednoleté výhony k zemi, vyhloubíte jamku a dvaceticentimetrový vrchol výhonu ponoříte asi 15 cm do hloubky. Přichytíte jej drátěným háčkem nebo zatížíte plochým kamenem a zakryjete zeminou. Vrchol pohříženého výhonu by měl vyčnívat. Za pár měsíců se na pohřížené části vytvoří kořeny a můžete jej oddělit.

  • 4.

    Sklizeň a zpracování

    Ostružiny zrají průběžně od konce léta někdy až do října. Vyzrálé plody jsou tmavofialové až černé, velmi šťavnaté a pikantní. Dlouho nevydrží, je třeba je zpracovat co nejrychleji, nejdéle do 2 až 3 dní. Pokud je potřebujete uchovat čerstvé déle, ustřihněte zralé plody i s celým výhonem a plody otrhejte až před spotřebou.

    Jakou odrůdu vybrat?

    Thornless – odolný, beztrnný ostružiník Loch Ness

    Polar – beztrnný, s vysokou plodností, vhodný i do vyšších poloh

    Čačanský beztrnný – obejde se bez opory, velké plody, srbská odrůda

    Black satin – beztrnný, nenáročný, velmi plodný, dozrává brzy

    Thornfree – keřovitý, s dlouhými výhony

    Beztrnný Wilsonův raný – velmi odolný proti mrazům, trnitý

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Bydlení. V tištěné či elektronické verzi si ho můžete pohodlně objednat z domova v našem iKiosku.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy