Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Když květinám končí dovolená. Jak je správně přesunout zvenku dovnitř?

/
  • (istock.cz)
    1. října 2021 ● 06:00

    Většině rostlin, které pěstujeme doma v květníku, dělá letnění dobře. Venku si užívají více světla, vodu ze srážek a příjemnější venkovní mikroklima. Jenže každá letní dovolená jednou skončí.

    Září je nejzazší dobou pro přesun pokojových rostlin zpět do tepla vašeho domova. Pokud letníte, rozhodně začněte sledovat teploměr a předpověď počasí již koncem srpna. Pokojové rostliny by totiž neměly být vystaveny teplotám pod 5 °C, ty mohou v noci nastat už v srpnu. V tom případě začněte s přesunem co nejdříve.

  • 1.

    Přenášejte po krocích

    Máte-li aspoň trochu zkušeností s pěstováním rostlin, asi vás napadne, že vzít jednoduše květináč a přenést ho rovnou do vyhřátého obýváku není ten nejlepší nápad. Pokud byste to udělali, nejspíše byste se pak následující týdny snažili vyletněné rostliny přivést znovu k životu. A nutno dodat, že s nepříliš velkou vyhlídkou úspěchu. Na takový teplotní šok totiž většina rostlin zareaguje okamžitým shozením listů a začne viditelně chřadnout. Proto se opravdu vyplatí sledovat předpověď počasí a s přesunem začít alespoň týden předem. Nejprve rostliny přeneste na nějaké chráněné, ale slunné místo venku, později je nechte alespoň pár dní v chladnější světlé místnosti a teprve tehdy, když se na nové podmínky adaptují, můžete je přenést na jejich místo uvnitř. Počítejte ale s tím, že první dny budou chtít trochu více péče a nejspíše i větší zálivku.

  • 2.

    Škůdce nechte venku

    Dobu před přenesením rostlin dovnitř rozhodně nepromarněte. Vaše pokojovky byly sice na ozdravné kúře, zároveň se ale venku mohly setkat s celou řadou chorob a především škůdců. Žádného z nich si nejspíše nechcete přenést s květinami domů, protože by na ostatních rostlinách mohli nadělat pořádnou paseku. Pozorně proto každou rostlinu prohlédněte, snažte se najít poškození listů či jiné známky napadení škůdci. Nezapomínejte prohlédnout především dolní strany listů a vrcholové partie, ty bývají pro parazity největším lákadlem.

  • 3.

    Chemické postřiky

    Nejčastěji se můžete setkat s molicemi, sviluškami či třásněnkami. Jak s nimi budete bojovat, je na vás. Poměrně snadno koupíte proti těmto škůdcům chemické postřiky, stačí zajít do nejbližšího hobbymarketu. Někdy seženete už namíchané, případně si postřik snadno připravíte sami. Vzhledem k tomu, že pokojovek obvykle nemáme venku velké sady, postačí i menší rozprašovač. Pokud se vám z nějakého důvodu nechce používat chemické zbraně, zkuste některou z osvědčených rad předchozích generací.

  • 4.

    Zelený odvar

    Na svilušky a jim příbuzné dobře zabírá odvar z cibule. Ten připravíte vylouhováním cibulových slupek a odřezků ve vodě. Stačí nechat projít varem a pak tři dny odstát. Podobně účinný je také odvar z heřmánku či kopřiv. A pokud se vám nechce připravovat odvar, jednoduše do rozprašovače nastrouhejte trochu kostkového mýdla a zalijte vodou. Mydlinky totiž svilušky spolehlivě zadusí. Dalšího poměrně tradičního škůdce nám mohou prozradit mravenci. Každý, kdo pozorně četl Ondřeje Sekoru, totiž ví, že jejich oblíbenou pochoutkou jsou mšice. Takže pokud vám zástupy mravenců pochodují po tlusticích či jiných pokojovkách, zbystřete. Mšice tam někde budou. Pokud se chcete i tady vyhnout chemii, sáhněte po odvaru z kopřiv nebo tabáku, ty totiž těmto potvůrkám ani trochu nedělají dobře.

  • 5.

    Kytky rovnou přesaďte

    Autor: istock.cz

    Když už budete kontrolovat kondici rostlin po letnění, rovnou se podívejte, jestli rostlina nepotřebuje přesadit. Hned po brzkém jaru je totiž ten nejlepší čas pro přesazování rostlin v truhlících a květináčích právě konec léta. A výhoda je, že už květníky máte venku, takže si doma nenaděláte nepořádek. Nejprve rostliny zastřihněte, odstraňte všechny uschlé či jakkoli deformované listy, a když je to potřeba, přesuňte rostlinu do většího květináče.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby, který koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku.

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy