Skoro by se dalo říct: „Pověz mi, co ti roste před domem, a já ti řeknu, jaký jsi.“ Předzahrádka je vlastně něco jako předsíň. I ona mluví o svých majitelích podobně jako rohožka s legračním nápisem nebo paroží nad botníkem. Do prostoru před domem ale také vedou naše okna, a tak stojí za to takové místo zušlechtit.

Miniskalka

Jednou z variant, jak se vypořádat s předzahrádkou, je vybudování malé skalky. Pokud máte před okny hlučnou ulici, můžete svůj pozemek oddělit od chodníku živým plotem a u domu pak vytvořit skalku. Základ z kamenů (na svažité předzahrádce můžete udělat malé kamenné terásky) osázejte rostlinami, které tvoří koberce a jsou zajímavé listem i květem. Na slunečné suché místo se hodí třeba nízké plamenky, neboli floxy, mateřídouška nebo hvozdíky, do stínu třeba barvínek nebo mochnička.

Jako od babičky

Vzpomeňte si, jak na babiččině předzahrádce pořád něco kvetlo. Na jaře vyrazily sněženky a na podzim se s prvními mrazíky loučily listopadky. Tak to můžete udělat i vy. Zvolte ovšem správnou kombinaci rostlin, abyste nenamíchali kupříkladu sucho- a vlhkomilné nebo aby vyšší nestínily nižším. Na tento typ předzahrádky patří růže, naše bábinky mívaly v oblibě i ostrožky, velkokvěté máky, vysoké floxy, slunečnice…

Galerie inspirace, čím osadit předzahrádku:

Fotogalerie
5 fotografií

Letní záplava

Své sousedy a kolemjdoucí můžete doslova přikovat k chodníku letní záplavou květů. Zatímco po zbytek roku vsadíte na relativně bezúdržbovou předzahrádku sestávající z nízkých konifer šetrně obsypaných mulčovací kůrou, na několik měsíců si dopřejete barevný gejzír. Vysaďte letničky, tak můžete mít zahrádku každý rok jinou. K tomu budou báječně ladit převislé balkonovky v truhlících na oknech nebo v závěsných květináčích.

Nabídka ovoce

Předzahrádky jsou velmi často situovány na atraktivní světové strany: na jih, jihovýchod nebo jihozápad. Navíc dům toto místo chrání a odráží se od něj teplo. Bývá to tedy skvělé místo pro ovocné stromy, kterým by se za domem tak nedařilo. Pokud usoudíte, že vám strom nebude dřív či později stínit okna a nebude příliš zasahovat do ulice, vysaďte třeba meruňku nebo broskev. Buďte pak ale velkorysí, když někdo z chodníku natáhne ruku pro dozrávající ovoce a trochu ochutná.

Kytky na chodníku

Teď už si určitě stýskají ti, kdo vůbec žádnou předzahrádku nemají, prostě vycházejí z domu rovnou na chodník. Kdybychom žili v jižních zemích, asi bychom si nastavěli před dveře kaskádu květináčů s oleandry a podobně. I u nás si můžete přizdobit nějakou kvetoucí rostlinou vchod, pokud ovšem nebráníte ostatním lidem v pohybu, nebo pokud nejde dokonce o zábor veřejného prostranství.

Sídlištní krása

Jdete takhle v Praze, Brně, Ostravě mezi paneláky a najednou vás něco donutí se zastavit. Žasnete! Zatímco před ostatními domy bývají jen anonymní kosodřeviny, vy se u jednoho z vchodů díváte na krásnou zahrádku. Má třeba jen dva krát dva metry, ale stojí za to. Kvetou tam kopretiny, kamzičník, macešky, růže, na jaře cibuloviny a na podzim astry. Žádná botanická zahrada, často jen nenáročné rostliny, které ovšem umějí divy.

Obyvatelé sídliště jako by tuhle zónu krásy ctili, zastavují se u ní a neodhazují tam nedopalky. Za sídlištními předzahrádkami stojí vždycky jedna nebo dvě dobré duše, kterým i ve městě chybí „rytí v hlíně“ a jejichž balkon je jim malý. Hodí před dům pár pytlů zeminy a po večerech tahají plevel. Často se zapojí i ostatní obyvatelé domu, třeba jen tím, že občas přispějí nějakou tou kytkou. Popřemýšlejte, jestli něco takového nezvládnete i vy. Před tím se ale zeptejte majitele prostranství, jestli můžete jeho plochu zkrášlit.

Tento článek pro vás připravil časopis Blesk Hobby. Další zajímavé informace a kreativní nápady najdete také v aktuálním vydání. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE

Video
Video se připravuje ...

Ochutnávka z dubnového vydání Blesk Hobby 04 archiv