Neděle 15. září 2024
Svátek slaví Jolana, zítra Ludmila
Zataženo, déšť 12°C

5 tipů, co se starým pečivem

/
  • (iStock)
    12. srpna 2021 ● 06:00

    Nerada plýtváte jídlem a je vám líto vyhodit i několik zbylých rohlíků nebo pár dní starý chléb? Přinášíme vám tipy, jak zužitkovat starší pečivo, aby neskončilo v koši.

    Známe to asi všechny. Občas se prostě stane, že doma zůstane ležet pár kousků pečiva, ke kterým se už zkrátka nikdo nemá, protože čerstvé je prostě lepší. Určitě je však nevyhazujte! Někdy je opak pravdou a ze zbylých rohlíků, housek, baget či loupáků můžete připravit snadno a levně pokrm, po kterém se jen zapráší.

  • 1.

    Na strouhanku

    Starší pečivo lze nejjednodušeji využít na strouhanku. Rohlíky a bagety nechte uschnout a poté je rozemelte na strouhanku. Tu můžete použít na obalování řízků nebo na zahušťování jídel.

  • 2.

    Smaženky

    Taky vám, když jste byla malá, připravovala maminka k večeři chleba ve vajíčku? Vraťte se do dětských let a připravte tento jednoduchý pokrm i své rodině. Pečivo obalované ve vajíčku je jednoduchá a levná varianta, jak zpracovat gumový rohlík nebo starší chleba. Rozšlehejte v misce vajíčko, do něj namočte libovolné starší pečivo a osmažte ho na pánvi. Podávejte s kyselou okurkou, zeleninou, nakrájenou cibulí nebo namazané kečupem či hořčicí.

  • 3.

    Knedlíky jako od babičky

    Ze zbylých rohlíků připravte k obědu houskové knedlíky. Bílé pečivo nakrájejte na kousky, přidejte suroviny podle oblíbeného receptu a vypracujte těsto, pro barvu použijte nasekané čerstvé bylinky. Uvidíte, že v domácnosti nadchnete všechny strávníky!

  • 4.

    Žemlovka

    Jako sladký hlavní chod nebo dezert si udělejte žemlovku. Na ni se vám budou skvěle hodit právě starší rohlíky nebo housky. Zkuste tradiční recept s jablky nebo tvarohem, přidejte třeba ovoce jako švestky nebo broskve, přisypte i ořechy a na povrch zapečte ušlehaný sníh z bílků. Budete se olizovat!

  • 5.

    Topinky a chlebové krutony

    Několik dní starý chléb je výborný na topinky. Nakrájejte jej na tenčí plátky a na pár kapkách oleje usmažte dozlatova. Hodí se například k tataráku nebo si je připravte s osmaženými houbami, jako jsou lišky nebo hříbky. Výborně také chutná, když na topinku dáte plátek šunky, sýr a přidáte volské oko. Chlebové křupavé krutony jsou zase vynikající do česnečky nebo hrachovky.

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy