Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pravidla letní zálivky. 9 tipů, které by měl znát každý zahrádkář

/
  • (iStock.cz)
    22. července 2021 ● 06:00

    Pálící slunce dává v létě zabrat rostlinám, ať je máme na zahradě nebo v truhlíku. Na rozdíl od nás se nemohou sebrat a sednout si do stínu. Jak jim pomoct?

    Pokud nemáte celou zahradu osázenou kaktusy a trsy levandule s tymiánem, počítejte s tím, že několik horkých letních dnů v kuse dá rostlinám na zahradě pořádně zabrat. Ostatně i my sami jsme v takových dnech unaveni, máme pořádnou žízeň, a když to jde, vyhledáváme stín. S rostlinami je to podobné – zejména extrémní výkyvy teplot jim působí velký stres, což je oslabuje a může u nich otevřít bránu nemocem.

    Video
    Video se připravuje ...

    Krásná kytice z vlastní zahrady? Víme, jak na to! Adam Balažovič

  • 1.

    Jak máme správně zalévat?

    Možná to na první pohled bude znít jako hodně banální rada, ale během horkých dní je skutečně naprostým základem správně rostliny zalévat. Přičemž to správně je opravdu důležité. Voda se musí dostat až ke kořínkům rostlin, tedy několik centimetrů hluboko. Až překvapivě velká část zahrádkářů se omezuje jen na obarvení vrchní vrstvy zeminy. Na tomhle místě se šetřit vodou rozhodně nevyplatí.

  • 2.

    Kolik máme použít vody?

    S rostoucí okolní teplotou roste samozřejmě také množství vody, která se odpařuje. Když je půda po horkém dni rozpálená a nad ní se ještě teplem tetelí vzduch, odpar je skutečně extrémní. Podle některých odborníků se může vypařit třetina až polovina vody, kterou ke květině nalijeme. To znamená, že v horkých dnech bychom měli množství vody, kterou spotřebujeme na zalévání, zvýšit o třetinu. 

  • 3.

    Jak častá zálivka se vyplatí?

    Když je opravdu horko, vyplatí se zalévat i dvakrát denně. Vždy to ale musí být v době, kdy je teplota nejnižší – to znamená ráno, ideálně před tím, než slunce začne hřát, a poté večer, když zapadne. Nikdy nezalévejte za plného slunce, rostlinám by to mohlo vážně ublížit. Samozřejmě existují výjimky, když si přivezete z obchodu povadlou rostlinu v květináči, zalijte ji. Podobně když zjistíte, že je na tom nějaká z rostlinek na zahradě či v truhlíku špatně. V těchto případech je ale třeba dát velký pozor na to, aby na listech nezůstaly kapky, zafungovaly by totiž jako lupy a dokázaly by listy vážně poškodit.

  • 4.

    Čím ověřit kvalitu kropení?

    Ověřit kvalitu zálivky můžete velmi snadno. Rozhrňte vrchní vrstvu zeminy. Půda by měla být mokrá alespoň 10 cm do hloubky, a pokud pěstujete rostlinky s hlubšími kořeny, ještě víc. Vůbec se nebojte nalít do záhonu o konev víc. To je mimochodem další důležitá drobnost: vždy byste měli zalévat vodou, která má stejnou teplotu jako okolí. Buď dešťovou ze sudu, nebo si konve vždy napusťte den předem, případně tedy po každém zalévání.

  • 5.

    Proč zalévat v dešti

    Zahradník Vlastimil Šindelář radí chodit zalévat v dešti – tehdy totiž poklesne teplota vzduchu, zvýší se vzdušná vlhkost a zároveň se zmenší samotný odpar vody. Déšť přitom provlhčí nejvrchnější vrstvy půdy a zahradníci potom mohou vodu z konve zamířit cíleně rovnou ke kořenům.

  • 6.

    Jaká voda je vhodná?

    Zalévejte buď dešťovou ze sudu, nebo si konve vždy napusťte den předem, nejlépe po každém zalévání. Ledová voda z hadice bude pro rostliny znamenat velký teplotní šok a může je poškodit.

  • 7.

    Kdy pomůže přidat kompost?

    Když je půda kolem rostlin moc hutná, nemůžou se dobře vsakovat ani zálivka, ani padající rosa nebo případná přeháňka, navíc z takové půdy voda okamžitě odtéká. Blíží-li se tedy horké letní dny, zkuste s předstihem přihodit k rostlinám pár lopatek kompostu.

  • 8.

    Kypřete!

    Při zalévání je dobré půdu prokypřovat. Čím více bude kyprá, tím snadněji v sobě udrží vodu. Kypřit přitom stačí hráběmi nebo motyčkou.

  • 9.

    Co s trávníkem ve vedru?

    V horkých dnech omezte sečení trávníku. Krátce střižená tráva totiž otevře slunci cestu k rychlému vysušení půdy a trávník začne hynout. „Mírně vyšší pažit pomůže u kořínků udržet mikroklima, díky němu bude trávník v kondici,“ říká zahradník Vlastimil Šindelář.

    Tento článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním vydání se dozvíte, jak na letní řez stromů, a zdarma získáte zeleninové recepty včetně samolepek. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

     

    Blesk Hobby 07/2021
    Autor: Czech News Center

     

     

     

     

Přidat názor
Počet komentářů: 0

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy