Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Jak sekat správně trávník? Devět rad, které ocení každý zahrádkář

/
  • sekání trávy
    sekání trávy (iStock.cz)
    20. června 2022 ● 06:00

    Pojďte si společně s námi zopakovat několik základních pravidel týkajících se sečení, ale i několika dalších činností, které jsou s péčí o trávník spojeny. Určitě vám přijdou vhod!

     

  • 1.

    Správná výška trávníku

    Nejčastější otázka stran sečení trávy je ta, na jakou výšku je potřeba trávník zkracovat. Trávu sečeme na výšku 2–5 centimetrů. V době, kdy jsou vedra a sucho, se doporučuje držet se spíše při horní hranici. Nikdy nesečte níže, než jsou ony dva centimetry, tím byste trávník skalpovali. Také je zde pravidlo, že byste nikdy neměli trávník zkracovat o více než jednu třetinu. Pokud tedy nemáte delší dobu čas na sečení trávy, pak byste ji měli na požadovanou výšku dvou až pěti centimetrů zkracovat postupně s několikadenními rozestupy.

  • 2.

    Pravidelnost sečení

    Četnost sečení závisí na ročním období. Tráva nejvíce roste v květnu, v červnu a v září. V těchto měsících tedy sečte jednou až dvakrát týdně. V ostatních měsících budete mít volněji, bude stačit sekat jednou za tři týdny. Obecně lze ale říct, že sečení trávy byste se měli věnovat od začátku jara až do října.

  • 3.

    Typ sekačky

    Co se týká sekačky, jejíž kvalita je pro správné posečení trávníku zásadní, pak máte na výběr v podstatě ze dvou variant. Jde o vřetenové sekačky. Řez se u nich podobá střihu nůžkami, protože sečení probíhá střihem trávy mezi dvěma břity. Zjednodušeně řečeno jde o ty nejkvalitnější sekačky vhodné pro okrasné trávníky. Pak tu máme ještě rotační sekačky, které trávník spíše urážejí ostrým břitem, než že by ho stříhaly. Je to pro trávník méně šetrné, ale ani tak nelze říct, že by to bylo nevhodné. Pro případ klasického trávníku u rodinného domu to bohatě stačí. A rotační mají také řadu výhod – jsou lehčí, levnější a také se snáze udržují.

     

    Ideální sekačku pro vás můžete najít na našem Bazaru Blesk.

  • 4.

    Druh pohonu

    Další otázkou je také to, jaký druh pohonu pro svou sekačku zvolíte. V zásadě se jedná buď o elektrický, nebo o benzinový pohon. Palivové sekačky jsou praktičtější v tom, že za sebou nemusíte tahat šňůru (byť samozřejmě existují i akumulátorové typy bez šňůry), ale jsou zase dražší a těžší.

  • 5.

    Traktůrek a strunovka

    Dvěma výše uvedenými typy sekaček to ale celé samozřejmě nekončí. Pro větší plochy je potřeba si pořídit traktůrek – to platí i pro velké zahrady, na nichž byste se sekačkou takříkajíc nechali ruce. Při volbě zahradního traktůrku pro domácí použití doporučujeme zaměřit se spíše na ty s dvouválcovým pohonem, které zvládnou i vyšší trávu. Zaměřte se také na kvalitu žacího ústrojí (část, která seče), na velikost sběrného koše, a pokud chcete, také na možnost, že traktůrek bude trávník i mulčovat. Se vším vám poradí v obchodě. A ano, pak se zahrádkář neobejde bez strunové sekačky pro hůře dostupná místa.

  • 6.

    Boj s plevelem

    Nenechte plevel v průběhu sezony sílit, ale zaměřte se na něj hned na začátku. Trávník přihnojte, většina hnojiv ale bohužel vyživí i plevel, proto se soustřeďte na speciální trávníková hnojiva s herbicidní složkou. Tato hnojiva udržují trávník v bezplevelném stavu. Vedle živin mají i selektivní herbicidy likvidující sedmikrásky a pampelišky, trávníku neškodí. Tyto přípravky aplikujte od dubna do srpna. Pamatujte také na to, že hnojivo účinkuje dva měsíce, přičemž je také potřeba ho po aplikaci aktivovat důkladným zalitím.

  • 7.

    Jak s kropením?

    Protože s vodou je potřeba také šetřit, je nutné trávník zalévat chytře. Doporučujeme investovat do kapkového rozprašovače nebo rosícího systému, dále je dobré prodloužit interval zavlažování na jednou za čtyři až pět dní. Denně to není potřeba. Hojnější a častější zálivkou svůj trávník jen rozmazlíte.

  • 8.

    Rady odborníka

    JAN RŮŽIČKA, Argo

    Prvním zásahem do trávníku by ještě před prvním sečením měla být vertikutace. Díky ní se trávník zbaví plsti, která jej dusí. Trávník pak získá lepší přístup k živinám. Na menší plochy stačí vertikutační hrábě, na větší budete potřebovat elektrický vertikutátor.

    Péče o sekačku je stejně důležitá jako péče o samotný trávník. Po každém sečení sekačku očistěte, dejte pozor při čištění hlavně na nože. Ty také pravidelně nechávejte brousit.

     

    Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním vydání naleznete tipy, jak na letní řez stromů, a zdarma získáte zeleninové recepty včetně samolepek. Časopis koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.

    Blesk Hobby 07/2021
    Autor: Czech News Center

Přidat názor
Počet komentářů: 1

Josef124: Mě by nikdy nenapadlo, že může být tolik rad ohledně sekání trávníku . Vždyť to není žádná věda . Posekat trávu dokáže i můj 10 letý syn. Koupil jsem speciálně kvůli němu sekačku s pojezdem z http­s://ww­w.az­techni­ka.cz­/zah­radni-technika/sekacky/ , aby se nenadřel a krásně trávu poseká sám .

(18. 07. 2021 07:40)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy