Listí na podzimní zahradě přináší občas starosti. Jen co ho shrabete, spadne ze stromu další. Řada zahrádkářů navíc řeší neodbytnou otázku, jak s ním naložit. Někdo si dokonce pro listí ze zahrady nechá přistavit kontejner a platí za jeho odvoz, jiný ho na zahradě pálí. Obojí je nerozumné, druhý postup navíc odporuje vyhlášce.

Ideální jako hnojivo

Listí představuje organickou hmotu, kterou vaše zahrada vytvořila. Obsahuje živiny, jichž se dobrovolně zbavujete a jež následující rok doplňujete kupovanými hnojivy, kompostem nebo zeminou. Nejenže je to nelogické, ale také neekonomické a v neposlední řadě proti přírodě. Proč si každý rok opětovně zasolovat půdu průmyslově vyráběnými hnojivy, když můžete použít kompost či listovku z vlastního listí? Vždyť jde o hodnotný materiál.

Nepatří na trávník

Hrabání listí může být pro někoho namáhavé, tak si práci nekomplikujte a neodklízejte ho odevšad. Na okrasných záhonech a pod ozdobnými keři a stromy může klidně zůstat. K choulostivým rostlinám, třeba k růžím, můžete listí naopak ještě přihrnout, a zajistit jim tak spolehlivou zimní ochranu. Aby ho vítr nerozfoukal, postačí listí zatížit klestím nebo chvojím. Zbytky nastýlky pak v příštím roce zkompostujete. Vyhrabat listí ovšem musíte z trávníku, jen tak bude pěkný i příští rok. Odstranit je potřeba listí také z jezírka, ve kterém by se rozkládalo, a rovněž ze zahradních cestiček či dvorku, kde byste po něm mohli uklouznout. Listí by nemělo zůstávat ani pod ovocnými stromy a keři, kde se může stát zdrojem případných chorob.

Hrabat, foukat a drtit

Tradičním nástrojem ke shromažďování spadaného listí jsou hrábě. K nejoblíbenějším přitom patří „švédské hrábě“ s typickým vějířem hrabacích prstů. V nabídce najdete lehčí plastové i bytelnější kovové. Stále častěji se ale setkáte i se zahradními vysavači, které mají na hřídeli motoru umístěný ventilátor s lopatkami. Ty vytvářejí podtlak a zároveň listí drtí, čímž se snižuje jeho objem. Drť se pak hromadí ve sběrném vaku. Většina zahradních vysavačů po demontáži nasávací trubice a nasazení trysky funguje i jako fukar. S ním je možné listí shromažďovat na hromady, vyfoukávat ho z nedostupných míst a v zimě lze fukar využít i při úklidu prachového sněhu. Vybírat můžete z elektrických i benzinových modelů. Nejjednodušší je ovšem „sesbírat“ listy z trávníku pomocí rotační sekačky, která je současně rozseká, čímž urychlí proces jejich rozkladu.

Šup do kompostu

Menší množství spadaného listí bez škůdců a chorob pojme kompost. Jednotlivé vrstvy listí stačí proložit půdou nebo již rozloženým kompostem. Za sucha je nutné kompost prolít vodou, zvláště když k urychlení tlení aplikujete urychlovače kompostu. Větší objem spadaného a rozsekaného listí skladujte v dodatečném kompostéru vytvořeném třeba z králičího pletiva – přístup vzduchu je nezbytný. Použít je možné i řídké jutové pytle. Listovka, která během následující sezony vznikne rozkladem listů, má nižší pH a uplatníte ji hlavně u rododendronů, hortenzií, vřesů nebo borůvek.

Ježci vám poděkují

Vedle listí se na podzim na zahradě nahromadí i větve a letorosty po řezu stromů. Obojí materiál můžete využít k vytvoření úkrytu pro ježky, kteří se připravují k zimování – ke spánku se ukládají už při poklesu teploty pod minus 5 °C. Pro zimní skrýš vyberte na zahradě klidné místo v ústraní, jež je chráněné před větrem. Úkryt snadno vytvoříte ze silnějších větví, ty vztyčte a opřete o sebe, aby vytvořily konstrukci připomínající stan. Na ni poté navršte hromadu listí a na závěr ji zajistěte lehčími větvemi, aby ji nerozfoukal vítr.

Jak si správně vybrat fukar?

Obecně platí, že elektrický fukar-vysavač má menší velikost, je lehčí a tišší. Na rozlehlejší zahrady se ale hodí spíše benzinový. Vybraný model musí disponovat silným motorem, jinak od země neodlepí navlhlé listí. Praktický je také stroj s plynulou nebo stupňovitou regulací výkonu. Při výběru hraje roli i váha přístroje. Výkonnější bývají totiž těžší a práce s nimi je namáhavější.

Jaké další praktické pomocníky oceníte při podzimní práci na zahradě? Podívejte se do naší fotogalerie na nákupní tipy:

Fotogalerie
9 fotografií