Na který zákusek dostanete chuť, když si obléknete kroj?

Na náš horácký koláč. Dávám mandle a rozinky už do těsta, sypu perníkem a po upečení koupu v rumu a másle. A výhoda kroje je, že je na tkanice. Takže bez výčitek si dám klidně celý.

Jste velkou milovnicí tradic. A prý nyní chystáte pořad o tradicích?

Točím pořad s Českou televizí. Vysílat by se měl od září. Trochu mě zlobilo, že všichni objevují a vytahují pečení našich babiček, ale nikdo nedal prostor přímo jim.

Snažíte se o probuzení původních receptů vašeho kraje. Můžete nám nějaké přiblížit?

Nejen z našeho kraje. Zajímá mě lidová strava napříč vlastí. Ale pokud se ptáte přímo na Horácko, tak se v minulosti jednalo o velmi chudý kraj. Jde tedy o hrách, kroupy, zelí, brambory a jídla z nich.

Pokud vím, vy pěstujete brambory. A nejen to, žijete na statku a snažíte se být soběstační, je to tak?

Doma chováme lásku k řemeslům. Dost věcí si vyrobíme z toho, co je kolem nás. Máme dvě zahrádky, sad. Nejdůležitější je uvědomit si, že potřebujeme jen málo věcí.

Fotogalerie
11 fotografií

Jaká jste zahradnice?

Asi trochu líná. Nemám všechno extra v řádcích. Někdy doluji zeleninu ze země tak trochu pod plevelem. Nepoužívám chemii. Snažím se přírodu pozorovat. Například švestky. Dva roky nemáme ani jednu. A třetí rok jsou jimi obsypané stromy. Manžel si nasbírá na slivovici a já navařím i sto sklenic povidel. A žijeme z toho, dokud švestky zase nedají.

Jak zpracováváte úrodu z vaší vlastní zahrádky?

Do poslední pecky. A to doslova. I pecky z třešní se dají vyvařit a nacpat do polštářku. V zimě nahřejete na kamnech a máte dlouhohřející obklad třeba na bolavá záda nebo dutiny. Hodně sníme čerstvé. Přebytky zavařím, zamrazím, usuším, vymoštuji. Loni jsme třeba nalisovali sto litrů jablečného moštu. Plním ho do dvou třetin plastových lahví a mrazím. Večer vytáhnu a ráno popíjíte čerstvý mošt.

Co se dá utrhnout na zahrádce a zužitkovat při pečení?

Použít se dá všechno. Kopřivy a pampelišky do nádivky, černý bez třeba na ochucení tvarohu, ke každému ovoci existuje i druh těsta, do kterého ho lze zapéct. Já si poslední dobou velmi oblíbila kdoule a povidla z nich. A takový kompot z jeřabin a hrušek!

Máte ráda vanilku. Nezkusila jste ji někdy vypěstovat?

Tak na Horácku určitě ne. Vanilka je velmi vzácná orchidej. Vyžaduje tropické počasí, vlhkost, v dnešní době i velkou míru lidské práce. Ale jednu exotickou rostlinu doma mám. Dostala jsem od Josefa Maršálka olivovník. A učím se s ním žít. I když na hojnou sklizeň a lisování oleje to zatím nevypadá.

O lásce k pečení je i vaše velmi úspěšná kniha Cesta z těsta...

Kniha vyšla na podzim. Je rozdělena podle ročních období. Recepty jsou rozmanité a mají vztah k dané roční době. Doma peču téměř každý den, a tak jsem vlastně shrnula osmdesát našich nejoblíbenějších a osvědčených receptů.

Článek vyšel v časopise Blesk Hobby. V aktuálním čísle se dozvíte vše o krásných hortenziích. Poradí vám, jak vybrat správný gril a připravit ty nejlepší letní burgery. Čeká na vás i velká zahradní soutěž o ceny za 44 000 Kč! Časopis plný skvělých rad, tipů a inspirace koupíte v každé trafice nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.