Beton během posledních let opustil dříve zažité představy o nevzhledném a fádním materiálu. Pohledový beton zažívá doslova renesanci, používají jej umělci i architekti. Pro ně je to ideální materiál, který svou vlastní jednoduchostí umožňuje vytvářet působivé kontrasty. Pomocí experimentů s jeho složením lze docílit různých vlastností i vzhledů.

Beton je skvělý nejen pro stavebnictví, ale také pro vaše domácí tvoření. Nejenže je levný, ale ani příprava a zpracování nejsou v malých objemech příliš obtížné a obejdete se s minimem speciálních pomůcek. Z betonu můžete vytvořit atraktivní nádoby pro květiny doma i na zahradě – vázy, květináče, truhlíky, mísy, koryta. Zkuste si také vyrobit třeba originální nášlapné kameny či dlaždice, pítka pro ptáčky, sošky nebo netradiční svícny.

Co je beton?

Beton se skládá z cementu, vody a písku. Dále se do něj přidávají různé příměsi. Pro nejběžnější pevnostní třídu betonu C20/25 se na 1 díl cementu používá cca 0,6 dílu vody a 6 dílů kameniva. Pro výrobu drobnějších předmětů s důrazem na detail beton nemusí dosahovat parametrů požadovaných ve stavebnictví, doporučuje se začít s 1 dílem cementu a 2 díly písku. Můžete si dovolit mnohem více experimentovat a přidávat třeba i různé příměsi, jako jsou piliny, papír, rašelina.

Výsledný vzhled bude vždycky trošku jiný, své pokusy si proto pečlivě evidujte, ať se následně k povedené směsi můžete vrátit. Čím jemnější písek použijete, tím bude výsledný povrch hladší a lépe umožní vykreslit více detailů. Naopak hrubší písek použijte při projektech, kdy požadujete spíše drsnější povrch.

Pokud s betonem začínáte, nejjednodušší je zakoupení již hotové směsi, kterou pouze smícháte s vodou, pro zjemnění můžete ještě přidat i trochu čistého cementu. Obojí seženete běžně ve stavebninách či hobbymarketech. Na správnou konzistenci brzy přijdete, hmota by neměla být drobivá, ale také nesmí stékat ze zednické lžíce.

Důležitá je forma

Tvar výsledného díla určí vhodně zvolená forma. Mohou se vám hodit všemožné plastové nádobky různých tvarů. Využijete kelímky od jogurtů, PET lahve, silikonové formy, ale i nápojové kartony. Formy je možné vyrobit i ze dřeva nebo z pevnější kartonové krabice.

Důležité! Cement velmi dráždí ruce. Proto pracujte zásadně v rukavicích. Pozor také na oči!

Fotogalerie
8 fotografií

K betonovému tvoření budete potřebovat:

  • cement a písek (nebo hotovou betonovou směs)
  • vodu
  • nádobu a nástroj na míchání (míchadlo na vrtačku pro větší projekty)
  • stolní olej a štětec k nanášení
  • vhodné formy
  • tyčku na hutnění (příp. špejle)
  • něco na zatížení (kamínky, cihly)
  • igelit nebo textilie na překrytí

Jak na to?

Obal na květiny vyrobíte pomocí dvou plastových kbelíků různých velikostí. Větší kbelík potřete zevnitř stolním olejem, který usnadní pozdější vyjmutí produktu z formy. Poté jej naplňte asi do poloviny betonovou směsí. Protřesením a několika údery kbelíku o zem odstraňte přebytečné vzduchové bubliny (u menších projektů se bublinek zbavíte propícháním hmoty tenkou tyčkou). Nyní potřete olejem vnější část menšího kbelíku a vtlačte jej do hmoty. Dejte přitom pozor, abyste se neprotlačili až na dno většího kbelíku. Shora bude třeba menší kbelík zatížit a případně také prostor mezi kbelíky zajistit proti pohybu do strany. Vše zakryjte igelitem nebo vlhkou textilií.

Počkejte asi tři dny (u větších předmětů raději týden), než dílo vyjmete z formy. Schnout bude ale ještě asi dva týdny. Povrch a hrany pak můžete zahladit pilníkem a smirkovým papírem. V dalších projektech postupujte analogicky, můžete docílit nejrůznějších tvarů. Veškeré nářadí umyjte ještě před zatvrdnutím betonu.