Beton patří u nás vzhledem k nestálému počasí k vyhledávanému materiálu pro exteriérové použití. Charakterizuje ho odolnost, trvanlivost, variabilita, nepřeberné vzhledové možnosti a příznivá cena. Beton je navíc čistě přírodním materiálem, jehož střídmé  a uvážlivé použití zajišťuje bezpečný pohyb a zpříjemňuje pobyt na zahradách již po generace. Beton letos vládne zejména dlažbě na terasách, přístupových cestách a zahradních cestičkách. Využít ho však můžeme k nejrůznějším terénním úpravám, výstavbě schodů, palisád a pořídit můžeme i na praktické doplňky, například v podobě květináčů.

Novinka 2021 - Květináče LITE CUBE z odlehčeného betonu
Autor: PRESBETON

Od tradičního vzhledu po moderní minimalismus

Při designování zahrady bychom se neměli ohlížet na to, jakou dlažbu si pokládá soused, ale měli bychom vycházet z charakteru stavby a jeho bezprostředního okolí. Beton vám dá možnost volby, ať už bydlíte v klasickém venkovském stavení nebo moderní vile.

Pokud plánujete úpravu zahrady navazující na venkovskou chalupu nebo historickou usedlost, máte možnost vybírat z celé škály tradiční historické dlažby a tvárnic napodobující dříve hojně využívaný kámen nebo pálenou hlínu. Například dlažba HISTORIK, českého výrobce PRESBETON, díky otlučenému vzhledu připomíná staré dlažební kameny a hodí se tak k vydláždění příjezdových cest a dvorků starých chalup. Další dlažbou, která věrně připomíná historické dlažební kamenné kostky, je dlažba KOBE.

Dlažba HISTORIK upoutá svou nezaměnitelnou patinou
Autor: PRESBETON

Pokud tíhnete spíše k modernímu minimalismu, proč nesáhnout po světlých odstínech a hladké struktuře? Velmi trendy jsou velkoformátové dlažby. Působí totiž luxusně, sjednocují prostor a opticky ho zvětší. Své uplatnění tak nachází jak ve stísněných prostorech, tak tam, kde je žádoucí velikost vyskládané plochy naopak podtrhnout. Společnost  PRESBETON, nabízí celou řadu velkoplošných dlažeb splňující nejpřísnější estetická i kvalitativní kritéria, včetně těch pro maximální zatížení. Top dlažbou je jednoznačně velkoformátová dlažba MONUME XL, která je využívána na příjezdové cesty, ale i na zpevněné plochy kolem bazénů, kde zákazníci ocení vynikající protiskluzové vlastnosti a atraktivní vzhled. Na zahradách se však uplatní i subtilnější varianty. Například dlažba ALMA se hodí zejména na vydláždění cest a chodníčků nebo zahradních teras. Kromě populární bílé varianty můžete vybírat i z teplých žlutých nebo terakotových melírů. Terasy a balkony můžete doladit horkou novinkou v podobě tenkostěnných betonových květináčů LITE CUBE nebo BLOCK, které můžete použít i na střešní terasy či balkony, které nejsou projektovány na vysoké zatížení.

Beton, materiál mnoha tváří

Beton ale umí dokonale imitovat nejen kámen, ale i velmi oblíbené dřevo a další materiály. PRESBETON nabízí v dekoru dřeva ucelený systém, z kterého lze navrhnout celou zahradu. Systém BARK můžete použít na tvorbu cestiček z nášlapných kamenů věrně imitujících kulatinu, případně vytvořit cestičku z betonových „pražců“.  Další prvky je možné použít na tvorbu zídek, schodů a teras, které mohou být doplněny květináči ve stejném stylu.

Cestička z betonových prken BARK
Autor: PRESBETON

Systém BARK patří do kategorie produktů NATURAL, které se vyrábí většinou na zakázku litím betonové směsi do forem. Tato technologie s velkým podílem ruční práce umožňuje vyrobit exkluzivní dlažby s příjemným povrchem, přirozenými barvami a strukturou.