Šikovná balanční pomůcka, která přirozeně podporuje zdravý rozvoj dětí, se teď hodí víc než kdy dřív. A ocení ji určitě nejen děti, které mají během pandemie koronaviru mnohem méně pohybu. Trénovat balanc mohou i dospělí.

"Když byla Zoe malá, zajímala jsem se o způsoby, jak podpořit její rozvoj. Na doporučení fyzioterapeutky jsem začala shánět balanční pomůcku. Na ní totiž děti posílí svaly a přitom nemají pocit, že cvičí,“ vzpomíná Gábi Hrdina na dobu, která předcházela vzniku Utukutu.

Jenže zjistila, že balony a trampolíny jsou vhodné až pro starší děti a pro batolata nic není. „Tehdy jsem na fotce z jedné americké waldorfské školky viděla ohnuté prkno. A tak jsme s manželem požádali kamaráda truhláře, aby nám něco podobného udělal,“ vysvětluje Gábi. Společně s truhlářem spočítali zdravé zakřivení houpačky a zanedlouho byl prototyp na světě. „Nám dospělým se moc líbil, ale Zoe z něj až tak nadšená nebyla,“ směje se mladá maminka. To se změnilo, když Hrdinovi dali prkno Zoe do školky, kde si ho děti oblíbily a hrály si s ním každý den.

Další pak rozdali přátelům, aby je vyzkoušely jejich ratolesti. „Děti vymyslí věci, které dospělé ani nenapadnou. Na prkně se houpají, udělají si z něj most, domeček, stolek, klouzačku nebo třeba hokejovou branku. Použijí ho tak, jak je v jejich věku přirozené,“ popisuje Gábi. V tu chvíli už bylo manželům jasné, že by stálo za to prkna nabízet i veřejnosti. Zažádali proto o potřebné certifikace a s truhlářem se zamysleli nad tím, jak urychlit výrobu. Klíčová pro ně byla také zdravotní nezávadnost a ekologie.

„Dřevo kupujeme z trvale udržitelných zdrojů. Jde nám i o to, aby prkno bylo nezničitelné a vydrželo po generace,“ upozorňuje podnikavá maminka. Pak už jen stačilo dostat výrobek na trh. „Nejdřív jsme využívali bezplatné internetové platformy a sociální sítě a za pochodu jsme zjišťovali, co je potřebné k provozu e-shopu,“ vysvětluje.

Brzy o prkno projevili zájem nejen běžní zákazníci, ale též fyzioterapeuti a terapeutická centra. Dá se totiž využít jako pomůcka pro léčení různých typů vývojových poruch.

Se vzrůstající oblibou Utukutu se začali Hrdinovi zamýšlet nad dalšími produkty. Všechno konzultovali s odborníky a představili XL verzi prkna pro dospělé. Pro nejmenší zase vyvinuli hravou a roztomilou houpačku Spectra. V současné době pod značkou najdete ještě učicí věž, balanční desku, která se hodí pro trénink board sportů, a menší výrobky, jako jsou chůdičky nebo tužkovník. 

Pandemie koronaviru se Ukutuku příliš nedotkla. "Museli jsme upravit procesy a jsme velmi opatrní. Výrobu a expedici plánujeme jinak než před pandemií. Ale jak vyplývá z minulých krizí, které ovlivnily ekonomiku, odvětví hraček a obecně produktů pro děti, to ovlivňuje nejméně. O to víc ve chvíli, kdy máme děti celodenně doma a potřebujeme pro ně smysluplné aktivity. Dokonce jsme mohli dát práci několika lidem, kteří o ni ze své pozice přišli. I když třeba na přechodnou dobu," upřesňuje Gábi. 

Navíc se povedlo dotáhnout několik nových produktů a řada Utukutu Climbou, která ještě více podněcuje děti k pohybu. "Je už pro děti od půl roku, kdy se začnou i jen malinkato pohybovat a vydrží až do 8 let," dodává majitelka.

UTUKUTU
Malá rodinná firma Gábi a Viktora Hrdinových vyrábí dřevěné hračky, balanční pomůcky a doplňky pro děti i dospělé. Jejich produkty jsou bezpečné, ekologické, dlouhodobě udržitelné a certifikované. Gábi Hrdina získala ocenění Maminka roku 2019 v kategorii Maminka Podnikatelka.

Fotogalerie
17 fotografií

Článek připravil časopis Blesk Bydlení. Aktuální číslo koupíte v novinových stáncích, nebo si ho můžete v tištěné či elektronické podobě objednat v našem iKiosku ZDE.