"Co se týká módnosti plemen, tam tomu často nahrávají filmy a populární lidé, kdy někdo chce napodobovat herečky, herce a mít to stejné plemeno doma," komentuje tento trend MVDr. Zvěřina.

Své čtyřnohé parťáky si zkrátka čím dál víc vybíráme spíš na základě vzhledu než kvůli jejich vlastnostem a účelu, pro který byly původně vyšlechtěni. Podívejme se třeba na malá plemena psů, která momentálně hrají roli módních doplňků nejčastěji.

Malá plemena jako módní záležitost

Malí psi sice občas potřebují ulevit a poponést, ale když to přeháníme, tak jim vlastně bráníme v naplňování jejich přirozených potřeb – pohybu a zkoumání okolí. A byť od malých psů ostatním psům ani lidem žádné velké nebezpečí nehrozí, nesmíme zapomínat, že i oni by měli zvládat alespoň základní povely.

Ať jsou velcí či malí, psi mají zkrátka rádi přesné povely, na které mohou reagovat. To je způsob komunikace, ve kterém se vyznají. Navíc výcvik je zábava a hra, kterou si psi zaslouží.

Nicméně jsou přece jen oblasti, ve kterých se malá plemena od těch středních a velkých liší. Jde třeba o jejich větší náchylnost k úrazům či blokádám páteře (např. při špatné manipulaci s nimi či divočejší hře) a také o jejich větší choulostivost. Zkrátka malí psi v zimě rychleji prochladnou, obzvlášť pokud jsou krátkosrstí.

"Krátkosrstá plemena v zimě určitě, pokud na to nejsou zvyklý a bydlí s námi v paneláku a v přetopených bytech a podobně, pokud jdou ven a je hodně mráz, tak je dobré jim ty záda přikrýt," radí MVDr. Zvěřina.

Oblečky pro psy

Pokud ale budeme oblékání psů vnímat jako módní záležitost, hrozí, že tím svému čtyřnohému parťákovi spíš uškodíme. Víc než na barvu a módní trendy je třeba myslet na pohodlí a zdraví psa.

Jaký obleček tedy pejskovi pořídit? A jak před venčením pečovat o psí tlapky? Podívejte se na nový díl pořadu Povolání pes na Mall.tv!